Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


Završka

 
 

Izhodišče: Zavrč

 • Dolžina poti:
  27.0 km
 • Čas poti:
  00:00:00
 • Zahtevnost:
  Lahka
 • Podlaga:
  Asfalt

Opis poti

Kolesariti pričnete v Zavrču in tik pred mejnim prehodom s Hrvaško zavijte desno navzgor proti završkemu dvorcu. Pot nadaljujete po obvoznici in v prvem križišču zavijete desno proti Cirkulanam.

Po prijetni vožnji po dolini se boste skozi gozd povzpeli na dobrih 400 m visok greben Vrbanjšak in na levi strani vas čaka okrepčilo v gostišču Švabovo.
Pot nadaljujete po grebenu do naslednjega križišča pod Velikim Vrhom (412 m), kjer ostro zavijete desno.

Po slabem kilometru vožnje zavijete levo (sledite oznakam planinske poti) in čez 400 m boste prispeli na makadam in na svoji desni opazili cerkev sv. Ane.

Mimo nje se spustite v dolino na cesto Borl - Cirkulane, kjer zavijete levo.

Kolesarite po razloženem naselju Dolane do križišča pred Cirkulanami, kjer zavijete desno proti Pestikam in Zavrču. Do Pestik, kjer si lahko ob poti ogledate še kakšno cimprano hišo, kolesarite po zložni poti.

Kakšen kilometer pred Zavrčem zavijete ostro desno na dokaj zahtevan vzpon na Turški Vrh, dolg pol kilometra. Napor in utrujenost sta na vrhu poplačana z lepim razgledom po haloških gričih in z odcepom, ki vodi do vinske kleti. Po degustaciji okusnih vin in različnih haloških specialitet boste nadaljevali pot po grebenu do križišča, kjer boste zavili levo in se spustili do obmejnega naselja Drenovec, kjer ponovno zavijete levo proti Goričaku in naprej proti Zavrču.

Pri trgovini zaradi bližine meje obvezno sledite prometnemu znaku za Ptuj in tako boste prispeli do izhodiščne točke.

 


Grad Borl stoji na strmi skalni vzpetini nad starodavnim prehodom čez reko Dravo. Prvič je omenjen l. 1255 kot Achenstain, ko ga je v fevd od ogrskega kralja Bele dobil gospod Friderik Ptujski. Grad je prehajal pod različne rodbine in je največji razcvet doživel pod baroni Sauerji sredi 17. stol., ki so ga temeljito predelali in obnovili. Od takrat izvira njegova sedanja podoba z lepim notranjim arkadnim dvoriščem, utrjenim prednjim dvoriščem in imenitno baročno kapelo.


Završki dvorec je prvič omenjen v 17. stol., leta 1781 je bil prezidan, današnjo podobo pa je dobil po l. 1860, ko ga je v celoti prenovila družina Ulm.

Na lepi razgledni točki nad naseljem Zavrč stoji Marijina cerkev, zgrajena v drugi polovici 15. stol. Glavni oltar v cerkvi je l. 1770 izdelal mariborski kipar Jožef Holzinger, figuralno znamenje Janeza Nepomuka pa je iz 18. stol.
Božjepotna baročna cerkev sv. Ana na Velikem Vrhu je bila zgrajena v letih 1696 do 1699. Velik oltar in oba stranska oltarja sta delo mariborskega kiparja Franca Krištofa Reissa iz leta 1695. V cerkvi je ena izmed glavnih dragocenosti podoba sv. Ane, ki jo je v 18. stol. izdelal graški slikar Janez Vid Hauckh.

Pot prav tako vodi skozi vas Cirkulane, nekoč sv. Barbara v Halozah, je razgibano naselje, obdano z vinogradi, gozdovi, travniki in njivami. Današnjo podobo Cirkulan je izoblikoval potok Bela s svojimi pritoki Belica, Duga in Gradiški potok. Naselje krasi župnijska cerkev sv. Barbara z 52 m visokim zvonikom. Zgrajena je bila v 12. stoletju, današnjo podoba pa ima iz 18. stoletja.

 

 

 

 

Zavrč

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)