Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


Mestna

 
 

Izhodišče: Ptuj

 • Dolžina poti:
  30.0 km
 • Čas poti:
  00:00:00
 • Zahtevnost:
  Srednja
 • Podlaga:
  Asfalt

Opis poti

Izpred prostorov KK Perutnina kolesarimo proti Vičavi. V poletni vročini nam dravske brzice na levi ponujajo prijetno osvežitev.

Po ravninski cesti pot nadaljujemo skozi Orešje, ki slovi po kar 43 m visoki Hincejevi sekvoji. Ves čas vozimo ob Dravi in po slabih treh kilometrih na desni strani opazimo vas Krčevina pri Vurberku.

Še naprej se držimo te ceste in se po nekaj daljših ovinkih približamo naselju Vurberk, ki ga obvozimo tako, da zavijemo levo na stransko pot in se med njivami peljemo proti Dvorjanam.

Tod zavijemo desno na glavno cesto, ki povezuje Ptuj z Mariborom. Če potrebujemo počitek, si v Dvorjanah lahko ogledamo cerkev sv. Martina.

Sledi vzpon na Vurberk in tako lahko tamkajšnji grad občudujemo še z druge strani. Zahteven vzpon se konča na 360 m nadmorske višine, a če hočemo uloviti še kakšen razgled se povzpnemo do gradu, od koder lahko občudujemo lepote Štajerske in nam ob lepih dnevih pogled seže tudi v Avstrijo in Madžarsko.

V nadaljevanju se spustimo na glavno cesto Ptuj-Maribor in po dolgi ravnini zavijemo levo in se dvignemo na Grajenščak. Tokrat nam vožnja po grebenu nudi razglede na vinograde in sadovnjake, kjer ob kolesarjenju po valoviti pokrajini skozi naselja Drstelja, Placar in Mestni Vrh v vročih poletnih dnevih zlahka najdete senco za počitek. Končamo s spustom proti Ptuju.


Ptuj je mesto in središče mestne občine Ptuj. Je najstarejše dokumentirano mesto na Slovenskem. Je ena od 11. mestnih občin v Republiki Sloveniji. Njegova površina meri 66,7 km² njegova nadmorska višina pa meri 232 m. Leži v SV delu Slovenije (v panonskem svetu). Obdajajo ga Slovenske gorice in Haloze ter Dravsko in Ptujsko polje. Mimo Ptuja poteka tudi zgodovinsko pomemben prehod čez Dravo, kjer je že v prazgodovini potekala trgovska pot med Baltskim in Jadranskim morjem. Ves osrednji (starejši del) Ptuja je spomeniško zavarovan. Skozi mesto vodi železnice iz Pragerskega v Ormož in naprej v Mursko Soboto oz. na Hrvaško in Madžarsko.

Na približno pol poti je naselje Dvorjane, s cerkvijo sv. Martina iz začetka 15.stol. in z glavnim oltarjem sv. Mihaela iz začetka 18. stol. Na najvišji vzpetini ob poti stoji grad Vurberk, zasnovan na nekoč strateško zelo pomembni točki nad reko Dravo. Prvič je bil zgrajen v 12. stol., kasneje večkrat porušen, nazadnje leta 1945. Grajsko jedro je nekoč obdajalo obzidje s stolpi. Ob vhodnem portalu je eden teh stolpov kot edini večji, še ohranjeni del gradu. Sedaj grad uporabljajo kot poletni prireditveni prostor. Pod gradom je cerkev sv. Marije iz 14. stol, znana po nagrobnikih z reliefi vurberških graščakov na stenah ter rimskem epitafu. V naselju Mestni vrh je skozi gozd speljana gozdna učna pot.


Dva zahtevnejša vzpona sta razlog, da se na dokaj kratki poti lahko dobro razmigate. Pot je primerna za kolesarje vseh starosti.

Ptuj

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)