Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

POIŠČI NAMESTITEV:


7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
  • Rezervacija brez provizije
  • Plačilo ob odhodu
  • Zagotovljene ugodne cene
  • Možnost spremembe rezervacije
  • Rezervacija v treh korakih
  • Velika izbira namestitev
  • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Metlika > Vinska klet Metlika

Natisni Pošlji-prijatelju

Vinska klet Metlika

Cesta XV. brigade 2, 8330 Metlika
tel.: 00 386 7 363 70 00, faks: 00 386 7 363 70 11

7. decembra 2017 je premierno luč sveta ugledal novi STARI VINJAK Vinske kleti Metlika.

 

 

Metlika je staro in imenitno mesto, ki se v pisnih virih kot ˝novi trg˝pojavi že leta 1300. Pozneje prevzame ime ˝Metliške dežele˝, leta 1365 pa ji mestne pravice potrdi goriško-tirolski grof Albreht IV. Ugoden prometno-upravni in strateški položaj omogoči in vzpodbudi razvoj mesta ter meščanstva. Obstoj metliškega meščanstva je temeljil na trgovini in obrti, določene rodbine pa so imele tudi posesti izven mesta. Iz izpričanih pisnih virov se upravičeno sklepa, da je ena najbogatejših in najvplivnejših metliških rodbin iz 16. stoletja rodbina De Luca. Njihov najvidnejši član je Matija de Luca (Mathia de Luca), ki ga v virih prvič zasledimo leta 1572 kot uspešnega trgovca z vinom.

Zato smo, v čast in spomin minulim vinskim mojstrom in starim Metličanom, v Vinski kleti Metlika svoj prvi stari vinjak poimenovali po metliškem meščanu in znamenitem trgovcu z vinom, ki je v 16. stoletju trgoval na Ogrskem in Kranjskem. Mathia de Luca je bil tipičen predstavnik tedanjega meščanstva, ki je predstavljalo najpomembnejši politično ter ekonomsko najaktivnejši sloj prebivalstva. Zgodovinski viri pričajo, da je Mathia de Luca med leti 1572 in 1574 med Ogrsko in Kranjsko pretovoril ogromne količine vina, saj je njegov vinski davek presegel polovico vseh vinskih dajatev na Metliškem.

Stari vinjak Mathia de Luca je rezultat dolgotrajnega dela strokovnjakov in zaposlenih Vinske kleti Metlika. Najboljše vino iz domačega, izbranega grozdja, skrbno izpeljana destilacija v kolonskem kotlu in pet let zorenja v 225 litrskih hrastovih barrique sodčkih, odražajo eleganco in prefinjenost tega žlahtnega vinskega destilata. Preplet vonjev in okusov, ki spominjajo na marelice, suhe fige, slive, zrelo tropsko sadje, rozine, vanilijo, karamelo ter pikanten in dolg pookus, oblikujejo njegovo vrhunsko kakovost in edinstven značaj.