Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Aktivnosti > Zgornje Gorje - Blejska Dobrava - Moste - Bled

Natisni Pošlji-prijatelju

Zgornje Gorje - Blejska Dobrava - Moste - Bled

 

Izhodišče: Zgornje Gorje

 • Dolžina poti:
  26.0 km
 • Čas poti:
  01:20:00
 • Zahtevnost:
  Srednja
 • Podlaga:
  Asfalt

Opis poti


 

Pot pričnemo v Zg. Gorjah pred okrepčevalnico Kašča. Peljemo se pod vasjo Višelnica do trgovine Mercator, kjer zavijemo levo proti Jesenicam. Po kratkem vzponu do vasi Kočna se peljemo skozi vas, kjer nas čaka spust do Blejske Dobrave, naprej do vasi Lipce in do mostu čez reko Savo, kjer zavijemo desno do križišča nato ponovno desno proti Slovenskemu Javorniku. Peljemo se po glavni cesti za Lesce, zato previdnost ne bo odveč. Ko smo od vasi Potoki oddaljeni približno kilometer zavijemo levo za vas Moste in po tej cesti nadaljujemo pot proti Žirovnici, Rodinam in sredi vasi zavijemo proti Hrašam. Tam pa nadaljujemo pot proti Lescam in po kolesarski poti ter starem Betinskem klancu pridemo na Bled. 


V bližini Gorij, približno 4 km severozahodno od Bleda, sta Jakob Žumer, gorjanski župan, kartograf in fotograf Benedikt Lergetporer februarja leta 1891 odkrila sotesko Vintgar. Soteska Vintgar, dolga 1,6 km, je zarezana med navpičnimi stenami hribov Homa in Boršta, krasi pa jo Radovna s slapovi, tolmuni in brzicami. Pot vodi preko mostov in t. i. Žumrovih galerij ter se končuje z mostom nad mogočnim 16 m visokim rečnim slapom Šum. Zaradi naravnih lepot je bil Vintgar uvrščen med pomembnejše turistične zanimivosti Slovenije, in število obiskovalcev se iz leta v leto veča. V eni smeri obiska soteske lahko izkoristite možnost “razgledne pešpoti” preko Homa do sv. Katarine (zgodovinska cerkvica in prelep razgled). Pri vhodu in pri slapu Šum se lahko okrepčate v bifejih.

V neposredni bližini Most se nahaja občina Žirovnica, ki je polno kulturnih spomenikov. Obiščete lahko domačijo Matija Čopa, Antona Janše (prvi slovenski čebelar), Župnijska cerkev, Cerkev Sv. Martina, Cerkev Sv. Radegunde, Cerkev Sv. Klemena, v Vrbi domačijo Franceta Prešerna,….

Blejsko jezero, ki je nastalo ob umiku Bohinjskega ledenika in je dolgo 2120, široko 1380 ter globoko 30,6m, Blejski otok s cerkvijo Marijinega vnebovzetja in 99 stopnicami, Blejski grad na skali, jama pod Babjim zobom, Župnijska cerkev, spomenik Josipu Plemlju in Francetu Prešernu, Graščina Grimšče, pletnarji in kočijaži so del lepote Bleda, ki si jih je potrebno ogledati.
 

Zgornje Gorje - Jesenice - Žabnica - Lesce

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)