Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


Vinska pot

 
 

Izhodišče: Ljutomer

 • Dolžina poti:
  20.0 km
 • Čas poti:
  01:00:00
 • Zahtevnost:
  Lahka
 • Podlaga:
  Asfalt, Makadam

Opis poti

Potek poti:

Ljutomer - Zg. Kamenščak - Mekotnjak - Žerovinci - Radomerščak - Plešivica - Jeruzalem - Železne dveri - Ljutomer

V Ljutomeru, pri pošti, na krožišču sledimo tabli za center. Peljemo se do cerkve sv. Janeza Krstnika, kjer je tabla za kamenščak in Ptuj. Po cca. 4,3 km zavijemo levo za Žerovinci. Sledimo smerokazom Vinska pot oz. tablam Žerovinci, Radomerščak. Po 8,8 km sledi ovinek na desno na makadamsko pot (500 m)potem pa spet pripeljemo na asfalt. Po 10,8 km se pripeljemo v kraj Jeruzalem. Peljemo se še dalje do vinskega hrama Jeruzalem, nato pa obrnemo po isti poti nazaj. Cesta pelje čez kraj Železne dveri, v katerem je informacijska točka. Po 16,8 km sledimo tabli za Ljutomer in 19,4 smo na izhodišču.


Ljutomer se kot naselje omenja že leta 1242. Kraj in okolico so pestile kuge, požari in vpadi Turkov in krucov. Ljutomerske gorice slovijo po vrhunskih vinih in pristni prleški kulinariki. Mestno jedro sestavljajo trije trgi, vsak s svojim znamenjem. Stari trg se ponaša z Anino kapelo iz leta 1756. Na glavni strani kapele je upodobljena sv. Ana, na desni sv. Anton, na levi sv. Florjan, zadnjo stran pa krasita Srce Jezusovo in sv. Trojica. Na Glavnem trgu na visokem stebru stoji kip Brezmadežne Marije, ob vznožju stebra na vsaki strani na podstavkih stojita kipa sv. Roka in sv. Boštjana. Znamenje je dal leta 1729 postaviti takratni župan. Pred tem je na tem mestu stal sramotilni steber s kletko za prestopnike, ki so jih na ta način izpostavili zasmehovanju mimoidočih. Na Miklošičevem trgu se nahaja kapela sv. Florjana, ki je del obzidja ljutomerske cerkve, zgrajena l .1736.

Jeruzalem leži v Prlekiji, pokrajini v SV Sloveniji, ki meji na Avstrijo in Prekmurje na severu ter Hrvaško na jugu. Je dežela bogate kulinarike, vrhunskih vin, vijugastih terasastih goric, pojočih klopotcev, bogate kulturne, naravne in etnološke dediščine, termalnih vrelcev in zdravilišč ter kasačev. Je zibelka znamenitih mož kot so jezikoslovec Franc Miklošič, filmski ustvarjalec Karel Grossmann, lirski pesnik Stanko Vraz, skladatelj Slavko Osterc in akademski slikar Ante Trstenjak.

Ljutomer

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)