Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


Termalna

 
 

Izhodišče: Gornja Radgona

 • Dolžina poti:
  130.0 km
 • Čas poti:
  00:00:00
 • Zahtevnost:
  Lahka
 • Podlaga:
  Asfalt

Opis poti

Radgonski grad je prvič omenjen leta 1211, sedanjo podobo mu je dal leta 1775 grof Leopold Herberstein. V starem mestnem špitalu iz leta 1614 domuje muzej z etnološko zbirko in s prikazom osvobodilnega gibanja v občini. Pri muzeju so ostanki spomenika Svetilnik miru. Nasproti nekdanjega hotela Grozd je poznogotsko znamenje iz leta 1525 z mlajšim kipcem sedečega Kristusa. V čereh podnožja starega mostu čez Muro je vzidan radgonski grb. Vredna ogleda je tudi cerkev Sv. Petra.

V mestu je sedež podjetja Radgonske gorice, ki ima v Radgonsko-Kapelskih goricah nad 320 ha vinogradov, v mestu pa klet za 2,6 milijona litrov vina. Na Šlebingerjevem bregu številka 14 uspeva ena najdebelejših in najstarejših trt v Sloveniji. Glavno deblo z obsegom 72 cm sestavljajo 4 po cepljenju med seboj združena stebla.

V Radencih in okolici si lahko ogledate kar nekaj sakralne dediščine: Kapelica – Turjanci, Kapelica – Šratovci, Kapelica v središču vasi – Boračeva, Kapelica nasproti gasilskega doma - Hrastje Mota, Znamenje – Paričjak, Stebričasto Marijino znamenje - Murski Vrh, Cerkev Svete Marije Magdalene - Kapelski Vrh , Kapelica Svete Ane – park v Radencih, Zdraviliško naselje Cerkev Svetega Cirila in Metoda - Radenci, Gubčeva cesta,… v mestu se prav tako nahaja kar nekaj domačij, kjer si lahko ogledate kako so živeli naši zanamci: Domačija Hrastje Mota 10 - Hrastje Mota, Domačija Hrašenski Vrh 1 - Hrašenski Vrh, Domačija Šratovci 13 – Šratovci.

V Ižakovcih lahko obiščete otok ljubezni in Büjraške dneve, plujete z brodom, si ogledate mline na Muri,… Ižakovci ohranjajo kulturno zgodovino in dediščino. Nudijo spoznavanje starih običajev. Tu se srečajo z mednarodne kulture, büjraši, mlinarji, predice, tkalke, lončarji, pletarji, brodarji, kmeticami, ljudskimi godci in pevci ter bogatim narodnim izročilom.

V Beltincih naj bi že v srednjem veku stal grad (15. oz. 14. stol.). Današnja graščina je kljub historicističnim pridatkom ohranila značilno baročno podobo. Zanimivost gradu so obokani podzemni rovi. En rov povezuje grad s cerkvijo, drugi pa z grajsko kaščo – grenarom z železnimi vhodnimi vrati iz leta 1754. V obnovljenih prostorih je poročna dvorana, odvijajo se kulturne prireditve, srečanja in priložnostne razstave. Župnijska cerkev sv. Ladislava v Beltincih je eden najpomembnejših spomenikov arhitekture poznega 19. stoletja v Prekmurju. Stavba je nastala že leta 1742, V Marijini kapeli se nahaja družinska grobnica rodbine Zichy. Okolico beltinske cerkve krasi pomanjšana kopija stebra sv. Teodorja v Benetkah, ob njem pa stoji še beneški vodnjak, ki je avtentični primerek iz 17. ali 18. stoletja. Župnijska cerkev sv. Štefana v Dokležovju Cerkev je bila zgrajena leta 1844 in ima dominantno lego na pokopališču sredi vasi.

Začetki Evangeličanske cerkve v Moravskih Toplicah segajo v 16. stoletje, ko so reformatorji Primož Trubar, Jurij Dalmatin, Sebastian Krelj ter drugi položili temelj slovenskemu jeziku. Cerkev Gospodovega vnebohoda v Bogojini je Plečnik ohranil kot vhodno lopo in jo uporabil za kor, novo ladjo pa oprl na znameniti marmorni steber, iz katerega se mogočno pnejo štirje loki.. Poznavalci ugotavljajo, da je Plečnik v Bogojini ustvaril celostno umetnino, v kateri se mojstrovi prepoznavni poudarki zlivajo z elementi lokalne arhitekture in umetne obrti. Cerkvico Rotunda sv. Nikolaja v Selu, najstarejši umetnostni biser, zaznamujejo številni elementi romanike in postavljajo njen nastanek v 13. stoletje.

Med naravne znamenitosti Prosenjakovec sodi park ob dvorcu Matzenau - neoklasicističnega dvorca z začetka 19. stoletja. V parku raste nekaj velikih platan, gledičevk. Drevored divjih kostanjev poudarja vodni jarek ob vzhodnem robu parka. Znamenita je tudi Košeri - bukev, ki ima obseg 417 cm in je visoka 36 metrov.

Bukovniško jezero je umetno jezero, ki ga ojezerja voda istoimenskega potoka. Iz severovzhodne smeri priteka v jezero še manjši potok. Jezero je nastalo kot protipoplavni ukrep, z regulacijskimi deli ob reki Ledavi in njenih pritokih, ki so zajezili tudi povirje Bukovniškega potoka. Ojezerjenje je bilo sprva namenjeno ribogojništvu, pozneje pa se je razvil še ribolov in športni ribolov. Ribolovno so zanimivi amur, linj, krap, ploščič in ostriž.

V Turnišču pa se nahaja znana cerkev Marije Pod logom. Cerkev je izredno bogata s freskami nastalimi v 14. stoletju, katerih mojster je Janez Aquila. Vsakega 15. avgusta se odvija Veliko proščenje na čast Sv. Device Marije pod logom. Tako se na ta dan zbere okrog 10.000 ljudi. Grajena je v dveh stilih, v gotskem in romanskem, kar ji daje še posebno zgodovinsko vrednost. Sredi Turnišča stoji kapela Sv. Antona Padovanskega iz 18. stoletja ter številna kužna znamenja. Obiščete tudi lahko Čevljarski muzej, ki je bil postavljen l. 1979, Kovačevo domačijo, ki združuje etnografski in zgodovinski vpogled v njihovo preteklost.

Občina Velika Polana je evropska vas štorkelj. V Veliki Polani lahko obiščete domačijo velikega in priznanega pisatelja Miška Kranjca. Njegova domačija nam nudi na ogled njegovo zapuščino v papirnatem bogastvu. Ploden pisatelj, ki je napisal preko 50 romanov, črtic in novel, je znan vsem Slovencem. Pomembna izletniška točka v Mali Polani na obrobju Polanskega loga je Copekov mlin. Pomembna točka iz vojnih časov, ko je bil tu ustanovljen odbor OF in ostal edini, ki ni bil nikoli odkrit s strani sovražnika. Danes je to edini ohranjeni mlin na potoku Črncu. Polanski log je zatočišče za mnoge ogrožene rastlinske in živalske vrste z Rdečega seznama. Pot skozi gozd lahko prehodimo po Gozdni učni poti v Polanskem logu, zasnovani tako, da vsak obiskovalec najde primerno razdaljo, ki jo je pripravljen prehoditi. Cerkev Srca Jezusovega v Veliki Polani je edina župnijska cerkev v mariborski škofiji med 290, ki je posvečena Srcu Jezusovemu in je bila zgrajena leta 1924.

V Lendavi se nahaja grad, ki se v tlorisu izrisuje iz oblike črke. V drugi polovici 18. stoletja so ga pregradili takratni lastniki, plemeniti Eszterházyji. Z močnimi podporniki, zanimivo mansardno streho in izstopajočim stolpnim delom elegantno a prepričljivo bedi nad mestom.


Termalna pot je logično nadaljevanje avstrijske Thermenradweg, ki nosi tudi oznako R12 ali pa poti ob reki Muri, ki nosi ime Murradweg. Obe se končata v Bad Radkersburgu.

Zamišljena je kot glavna kolesarska povezava ali "avtocesta" med termalnimi središči v pokrajini in povezuje Avstrijo ter Madžarsko. Omogoča udobno in predvsem varno potovanje v obe strani in je odlično izhodišče za ostale tematske poti.

Termalna pot je namenoma pretežno ravninska, le v manjšem kosu se dotakne tudi gričev Krajinskega parka Goričko, ki jih nikakor ne smete zamuditi.

Gornja Radgona

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)