Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Aktivnosti > Teharje-Podčetrtek

Natisni Pošlji-prijatelju

Teharje-Podčetrtek

 
 

Izhodišče: Teharje

 • Dolžina poti:
  31.0 km
 • Čas poti:
  01:20:00
 • Zahtevnost:
  Lahka
 • Podlaga:
  Asfalt

Opis poti

Pot pričnemo v Teharjah. Peljemo se po glavni cesti za Rogaško Slatino. Potrebna je previdnost. Na desni strani vidimo železniška progo. Peljemo se naprej skozi Šentjur, mimo muzejske lokomotive.

Pot nadaljujemo naprej po glavni cesti skozi vas Grobelno, naprej skozi Šentvid pri Grobelnem in se pripeljemo do Šmarij pri Jelšah. Pred vasjo Mistinje bodimo pozorni na velik smerokaz, ki nas usmeri desno za Podčetrtek. Po nekaj kilometrih smo že v občini Podčetrtek in tudi tabla nas pozdravi da smo v dolini vrelcev, zdravja in še malo nas loči do Aqualune-bazenov v Podčetrtku.


Teharje so naselje pri Celju. Danes je poznano predvsem kot kraj povojnih izvensodnih pobojev. Na mestu zločinov sta postavljena spomenik in Spominski park Teharje, ki naj bi prispevala k spravi. V Teharjah so med drugo svetovno vojno leta 1943 Nemci zgradili vojaško taborišče za približno 500 ljudi, ki je obsegalo šest stanovanjskih in približno deset pripadajočih funkcionalnih barak.

Arheološko najdišče Rifnik leži južno od Šentjurja na vrhu istoimenskega hriba. Poselitev obsega čas med pozno kameno dobo in srednjim vekom. Na vrhu lahko vidimo sanirane temelje dveh starokrščanskih cerkva, sedmih hiš ter obzidja s stražarnicami. V rekonstruirani prazgodovinski hiši je na ogled manjša muzejska zbirka izkopanih ostankov prastarih prebivalcev Rifnika. Arheološki park je odprt vse leto. Muzej na prostem je odprt od maja do oktobra. V mestnem jedru Šentjurja stoji rojstna hiša družine skladateljev in zdravnikov Ipavcev, v njej pa je postavljena stalna razstava o njihovem življenju in delu. V kleti je vinoteka z izbranimi vini, vrt pa krasita stara lipa in Plečnikov vodnjak. V hiši je tudi poročna dvorana. Obiskovalcem je možen ogled vsak dan po predhodnem telefonskem dogovoru.

Slivniško jezero leži 5 kilometrov južno od Šentjurja in se razprostira na 84 ha površine. Dolžina jezera je 5 kilometrov, jezero pa doseže širino pol kilometra. Nastalo je leta 1976 kot zbir za tehnološko vodo za bližnjo železarno Štore, vzporedno s tem namenom pa sta se na njem začela razvijati tudi turizem in ribištvo.

Muzej Južne železnice se nahaja na železniški postaji Šentjur. Prvi vlak je pripeljal na območje Slovenije leta 1846. V spomin na ta dogodek so spremljevalci prvega vlaka posadili drevo pagodovec, ki še danes stoji na južnem delu postajne zgradbe. V letu 2003 pa je bila v sklopu železniškega muzeja južne železnice postavljena pred postajnimi poslopji tudi parna lokomotiva, katerega tipski izvir sega celo v leto 1915.

Grad Planina so sredi 14. stoletja so pridobili Grofje Celjski, ki so ga posedovali do izumrtja rodbine leta 1456. Največ časa sta na gradu preživela Friderik II. in njegova kasnejša žena Veronika Deseniška. Leta 1456 je grad prišel v roke Habsburžanom, ki so ga dajali v najem raznim rodbinam. Zadnji graščak, ki je še živel v gradu je bil Gustav Bloome. Leta 1882 so začeli grad razkrivati in z leti se je spremenil v razvaline.

Jelšingrad v Šmarje pri Jelšah so po prezidavi v orientalskem slogu konec 19. in v začetku 20. stoletja šteli med najlepše grajske stavbe na Štajerskem, okrog katere je bilo zasajeno večinoma eksotično rastje. Po starejših virih naj bi bil dvorec postavljen v visokem srednjem veku. Na slovensko obliko imena Jelsche - Jelše naletimo konec 15. stoletja, leta 1635 pa so ga že napadli in oropali uporniški kmetje. Enaintrideset let za tem ga je skupaj s tremi kmetijami dobil v zajem baron Žiga Gaisruck, ga prezidal v dvorec in obenem precej povečal posest. Do leta 1870 je bil v stavbi tudi sedež deželnega sodišča. Današnja stavba ima tlorisno obliko črke L s prizidanim stolpičem ob osrednjem traktu, hkrati pa je na tem mestu razgibana s stolpiči, pomoli in balkoni. Ob prezidavah je bil posodobljen še osrednji trakt in v njegovem nadstropju urejena reprezentančna avla. Dvorec so obdali s parkom, na robu dvorišča pa postavili alegorične figure štirih letnih časov.


V preteklem obdobju so ob ureditvi brežine ob stanovanjski hiši v Mestinju odkrili del gube v tortonskem sedimentu. Antiklinala se nahaja v neposredni bližini cestnega križa za smeri Podčetrtek, Rogaško Slatino, Lemberg in Celje. Gre za 15 metrov dolg in 10 metrov visok profil svodasto nagubanih plasti apnenčastih peščenjakov in laporjev. Antiklinala je odraz tektonske aktivnosti v miocenu. Je edina znana guba v plasteh te starosti v Sloveniji in zato absolutna redkost med temi objekti geološke naravne dediščine.

Podčetrtek je staro naselje, ki je bilo različno poimenovano. V arhivih so ga zasledili v začetku 10. stoletja. O njegovi zgodovini priča tudi mogočni grad Podčetrtek, ki je prava pokrajinska in zgodovinska znamenitost. Grad Olimje stoji na položnem zemljišču v naselju Olimje pri Podčetrtku. Tu je bil že od leta 1208 izpričan krški fevd, vendar se dvor kot središče posesti omenja šele leta 1436. Ob cenitvi premoženja leta 1542 je omenjen stolp – Turm zu Wollimel. Novo graščino je leta 1500 (letnica na portalu) pozidal Hans Tattenbach. Imela je štiri trakte, notranje arkadno dvorišče in na vogalih štiri okrogle obrambne stolpe. Danes je nekoliko predelana, ohranjena pa sta še dva trakta s tremi stolpi. Leta 1675 so k njej prizidali Marijino cerkev, leta 1974 je cerkev hudo prizadel potres. V gradu se nahaja 3. najstarejša lekarna na svetu. Ko obiščete Olimje ne smete zamuditi ostalih znamenitosti kraja. Naprej od samostana Olimje je Jelenov Greben, kjer se pasejo na ogromnem ranču jeleni. Oddaljenost 3 km od trga Olimje je »Dežela pravljic in domišljije«, kjer prebivajo pravljična bitja. Vas Olimje ima še tri zanimivi lokaciji ena je pivovarna in pivnica Haler ter Agolf s gostiščem Amon. in domače živali z nojem ter v neposredni bližini gradu Olimje stoji Čokoladni butik Syncerus, v kateri se lahko posladkate.

Teharje - Šentjur - Šmarje pri Jelšah

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)