Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Aktivnosti > Sv. Jošt nad Kranjem

Natisni Pošlji-prijatelju

Sv. Jošt nad Kranjem

 

Izhodišče: Kranj (GPS TREK)

 • Dolžina poti:
  18.0 km
 • Čas poti:
  01:10:00
 • Zahtevnost:
  Srednja
 • Podlaga:
  Asfalt
 • Višinska razlika:
  457 m

Opis poti

    Start vzpona je v Kranju (bivše sejmišče oz. pri tekstelindusu), nato nas pot vodi čez most (reka Sava), zavijemo takoj desno, čez 100m gremo pod podvozem železnice nato pa zavijemo levo proti Stražišču. Že kaj kmalu nas pričaka kratek vzpon (200m) ravno prav za ogrevanje. Peljemo se naravnost skozi Stražišče na koncu Stražišča pa zavijte desno proti Bitnjam. Čez približno 400 m sledimo tabli ob glavni cesti Sveti Jošt nad Kranjem in Zavijemo desno. Potem pa samo spremljajte tablo sv. Jošt nad Kranjem. Po približno 1km ravninskega dela pridemo do prvega klanca ki je dolg približno 2,5 km. Kolesarimo skozi vasi. V vasi Javornik pa zavijemo desno, sledimo ponovno tabli sv. Jošt nad Kranjem. Pričaka nas kar dober klanec z 18% vzponom ki se vleče skoraj do vrha. Cesta je asfaltirana vodi po gozdu, tako da je v vročih dneh prav dobra senca. Pred vrhom je majhna ravnina ravno primerna za malce počitka, zadnji vzpon pa je ponovno kar strm, tako da se do vrha kar dobro namučite. Tura je odlična na vrhu vas pričaka prelep razgled.


    Kranj je največje mesto na Gorenjskem ter četrto v državi Sloveniji. Staro mestno jedro se kot nekakšen polotok strmo dviga nad sotočjem rek Kokre in Save. Kranj je bil zaradi svoje strateške lege v zgodovini pomembno trgovsko središče in ta status je mesto ohranilo še danes. Hiše v starem mestnem središču so razvrščene okrog pravokotnega trga z vodnjakom, Mestno hišo in župno cerkvijo sv. Kancijana in tovarišev. Kranj je še posebej znan po Prešernovem spominskem muzeju in Prešernovem gaju, kjer je dr. France Prešeren pokopan. V gaju si lahko prav tako ogledate prvi spomenik posvečen bazoviškim žrtvam, spomenik pesnika Simona Jenka, mavzolej kranjske družine Majdič. Vreden ogleda je Gorenjski muzej v Mestni muzej, kjer se nahajajo arheološke najdbe, zelo številne iz staroslovanskega obdobja, ter si lahko pogledate bogastvo ljudske umetnosti na Gorenjskem. V mestu je še veliko znamenitosti, ki si jih je možno ogledati: mestno obzidje, grad Khieselstein, Roženvensko cerkev, gimnazijo Kranj, Plečnikovo stopnišče, Prešernovo gledališče, na katerem je svoj pečat pustil naš arhitekt Plečnik, Pavšlarjeva in Mitničarska hiša, lahko uživate v naravi – Kanjon Kokre,…Kranj je tudi zelo živahno leto, saj se skozi celo leto odvijajo različne prireditve. V poletnih mesecih se odvija festival Carniola, največja prireditev na Gorenjskem Kranfest (zadnji vikend v juliju), v mesecu februarju Prešernov sejem, Pustovanje, decembra se odvija prireditev Veseli december z Miklavževim in Božičnim sejmom…. Na severnem obrobju mesta Kranj, v svežem zelenem okolju, je pravo prizorišče možnosti za športne dejavnosti. Športni center Kranj ponuja možnost rekreacije v novem letnem bazenu, pokritem olimpijskem bazenu, na travnatih nogometnih igriščih ter na več teniških in košarkarskih igriščih. Za mlade družine so poleg Športnega parka uredili tudi otroško igrišče GibiGib. Na hipodromu posestva Brdo vsako jesen prvo nedeljo v septembru organizirajo zanimive kasaške dirke.

 

Župnijska cerkev sv. Martina v Stražišču je bila sezidana v začetku 18. stoletja po načrtih enega najpomembnejših baročnih arhitektov – Gregorja Mačka (1682 – 1745). Prižnica je po vsej verjetnosti delo ljubljanskega kiparja Jakoba Lohra. Druga oprema je iz leta 1860 in je delo Šubičeve delavnice iz Poljan. Oltarne slike so delo Metzingerja, Layerja, Egartnerja, Langusa in Stroya, stenske pa Janeza Wolfa.

 

Pot na Svetega Jošta nad Kranjem pelje skozi slikoviti vasici Pševo in Javornik. Od tu je lep razgled na Ljubljansko kotlino in Kamniške Alpe. Na vrhu Jošta je prijetno staro gostišče, kjer obiskovalcu postrežejo s hrano in pijačo in stoji baročna cerkev sv. Jošta, ki so jo zgradili v letih 1735 – 1740. V cerkvi je bogata baročna oprema s slikami Valentina Metzingerja. Glavni oltar so potisnili naprej in obnovili freske, ki so bile okoli 300 let skrite očem. Oltarni del cerkve, kjer je že pred 15. stoletjem stala gotska cerkvica, je poslikan s freskami slikarja Jerneja iz Loke iz prve polovice 16. stoletja. Na poslikavah za oltarjem so podobe judovskih kraljev in prerokov iz Stare zaveze. Na sredini je pod podobami poleg drugih podpisov komajda viden tudi podpis Franceta Prešerna, ki je s prijatelji kar pogosto hodil k Joštu. Znana romarska pot k sv. Joštu je bila posebej obiskovana med leti 1730 in 1770. Vsako leto 30. aprila organizirajo na Joštu kresovanje.

 

Kranj

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)