Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


Ravnica 1

 
 

Izhodišče: Ljutomer

 • Dolžina poti:
  19.0 km
 • Čas poti:
  00:00:00
 • Zahtevnost:
  Lahka
 • Podlaga:
  Asfalt

Opis poti

Ljutomer se kot naselje omenja že leta 1242. Kraj in okolico so pestile kuge, požari in vpadi Turkov. Ljutomerske gorice slovijo po vrhunskih vinih in pristni prleški kulinariki. Mestno jedro sestavljajo trije trgi, vsak s svojim znamenjem. Stari trg se ponaša z Anino kapelo iz leta 1756. Na glavni strani kapele je upodobljena sv. Ana, na desni sv. Anton, na levi sv. Florjan, zadnjo stran pa krasita Srce Jezusovo in sv. Trojica. Na Glavnem trgu na visokem stebru stoji kip Brezmadežne Marije, ob vznožju stebra na vsaki strani na podstavkih stojita kipa sv. Roka in sv. Boštjana. Znamenje je dal leta 1729 postaviti takratni župan. Pred tem je na tem mestu stal sramotilni steber s kletko za prestopnike, ki so jih na ta način izpostavili zasmehovanju mimoidočih. Na Miklošičevem trgu se nahaja kapela sv. Florjana, ki je del obzidja ljutomerske cerkve, zgrajena l .1736.

Ivanov izvir v Razkrižju je po ljudskem izročilu znan že iz davnih časov. Sem so prihajali ljudje še pred obstojem razkriške cerkve, torej pred letom 1700. Mnogi ljudje verjamejo v zdravilno moč te vode, ki naj bi pomagala k dobremu vidu, splošnemu počutju in odpravi golšavosti. Med nekaterimi starejšimi ljudmi velja zgodba o slepi deklici, ki naj bi ob umivanju oči z Ivanovo vodo, spregledala. Od tedaj naprej velja to mesto, za romarsko mesto. Župnijski urad Razkrižje - cerkev je poznobaročna stavba iz leta 1784, posvečena svetniku Janezu Nepomuku. Ena največjih vrednosti v cerkvi je leseni križ iz ameriškega lesa, okrašen z indijskimi školjkami. Prinesli so ga leta 1783 iz cesarske zakladnice z Dunaja kot darilo Marije Terezije. Cerkev svetega Janeza Nepomuka je romarska cerkev in je zelo zanimiva za turiste Oljarna bučnega olja na Gibini je last družine Marijana in Zalike Zanjkovič. Tradicija oljarstva v Občini Razkrižje sega več kot 100 let nazaj. Gibinski slap je eden večjih naravnih slapov v Pomurju. Na potoku, ki priteče iz Štrigove in ga vaščani preprosto imenujejo kar Gibinski potok, je imel Franc Smolkovič potočni mlin na velika »kola« (kolesa). 1918. leta je njegov sin Matija zgradil zapornice na samem slapu.

Kapela Marije Pomočnice se nahaja v kraju Srednja Bistrica. Je najstarejši sakralni objekt v župniji, saj je bila zgrajena leta 1849. Zob časa je načel stavbo in njeno opremo. Kip Marije Pomočnice, ki je narejen iz mavca, je delo salezijanske delavnici v Zagrebu. Kapela ima tudi zvon, ki ga od leta 1977 poganja avtomatska naprava. V letih 1984 - 1985 je bila kapela ponovno temeljito obnovljena. Avgusta 1985 je bil poslikan strop kapele, delo salezijanskega sobrata Cirila Jeriča.

V Turnišču pa se nahaja znana cerkev Marije Pod logom. Cerkev je izredno bogata s freskami nastalimi v 14. stoletju, katerih mojster je Janez Aquila. Vsakega 15. avgusta se odvija Veliko proščenje na čast Sv. Device Marije pod logom. Tako se na ta dan zbere okrog 10.000 ljudi. Grajena je v dveh stilih, v gotskem in romanskem, kar ji daje še posebno zgodovinsko vrednost. Sredi Turnišča stoji kapela Sv. Antona Padovanskega iz 18. stoletja ter številna kužna znamenja. Obiščete tudi lahko Čevljarski muzej, ki je bil postavljen l. 1979, Kovačevo domačijo, ki združuje etnografski in zgodovinski vpogled v njihovo preteklost. Dvorec Turnišče je sedanjo tlorisno podobo črke H dobil v 17. stol., ko so mu prizidali dva nova enonadstropna trakta, ki ju na dvoriščnih straneh obdajajo lepi arkadni hodniki. Med lastniki so najbolj znani baroni Warren-Lippit, ki so ga kupili l. 1884 in ga imeli v lasti do konca druge svetovne vojne.

Ljutomer

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)