Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


Ravna

 
 

Izhodišče: Terme Ptuj

 • Dolžina poti:
  45.0 km
 • Čas poti:
  00:00:00
 • Zahtevnost:
  Lahka
 • Podlaga:
  Asfalt

Opis poti

Pot začnete v Termah Ptuj in mimo igrišča za golf kolesarite proti naselju Skorba, kjer v križišču zavijete levo in prečkate magistralno cesto Ptuj - Maribor.

Po dveh kilometrih ravninske in prijetne vožnje prikolesarite do vodnega črpališča Skorba.

Nato kolesarite skozi naselje Kungota, kjer si lahko kolesarji s smislom za kulturo ogledate poznogotsko cerkev sv. Kunigunde iz l. 1520 in propadajoči grad Ravno polje.

Ravninska pot se vije skozi naselja Prepolje in Marjete na Dravskem polju proti Račam. Pred Račami se lahko ustavite pri Mešlovem ribniku, kjer lahko opazujete štorklje in njihova gnezdišča. Še lepša pokrajina s šumenjem dreves in petjem ptic se vam ponuja v krajinskem parku ob ribnikih v Račah, kjer se lahko sprostite in uživate v neokrnjeni naravi.

Polni energije nadaljujete pot skozi obcestni vasi Brezula in Podova, kjer po enem kilometru zavijete proti Sp. Gorici in naprej proti Stražgonjci.

Prepoteni in nekateri že nekoliko utrujeni, saj je za vami že več kot polovica poti, kolesarite proti Šikolam, kjer pri prečkanju glavne ceste in nato še železniške proge prispete v Cirkovce. S kolesarskega sedeža lahko občudujete silhueto cerkve sv. Marije, tisti z večjim zanimanjem za kulturno-zgodovinske spomenike, pa se lahko ustavite in si jo podrobno ogledate.

Sledi še nekaj ravninskih kilometrov do Lovrenca na Dravskem polju. Tam v križišču zavijete desno proti Apačam in naprej do Dražencev in pred vami so še zadnji kilometri mimo dvorca Turnišče in Pinčarjevega mlina ter pod mostovoma čez Dravo do izhodiščne točke.


Terme Ptuj so ene izmed najmlajših term v Sloveniji. Pot vas bo naprej peljala skoti vas Skorba, ki stoji na vijugasti dravski terasi. Tod je potekal rimski vodovod s Pohorja v Poetovio (Ptuj). Leta 1906 so v Skorbi odkrili keltski grob z mečem, sulično ostjo in keramiko, rimski denar in žgan rimski grob s pridevki. Na večjih mestih pa so našli ostanke rimskih zidov. Vas je znana po perutninarstvu.

Dvorec Ravno polje pri Kungoti je žal v propadajočem stanju, grad Rače (Kranichsfeld) pa je po dolgih letih vlaganj že temeljito obnovljen. Starejši, baročni del gradu iz prve polovice 16. stol. je opremljen z arkadnimi hodniki, mlajši del gradu je iz prve polovice 17. stol. in ima okrogla vogalna stolpa. V tem delu je tudi grajska kapela Janeza Nepomuka. Med lastniki srečamo različne veljake tiste dobe, zadnja ga je imela v lasti vse do konca druge svetovne vojne rodbina Bachler.

Dvorec Turnišče je sedanjo tlorisno podobo črke H dobil v 17. stol., ko so mu prizidali dva nova enonadstropna trakta, ki ju na dvoriščnih straneh obdajajo lepi arkadni hodniki. Med lastniki so najbolj znani baroni Warren-Lippit, ki so ga kupili l. 1884 in ga imeli v lasti do konca druge svetovne vojne. Lippiti so ob dvorcu uredili čudoviti park z ribniki in znamenito kobilarno, katere tradicijo poskušajo danes ponovno oživeti.Ravninska pot se vije skozi naselja Prepolje in Marjete na Dravskem polju proti Račam. Pred Račami se lahko ustavite pri Mešlovem ribniku, kjer lahko opazujete štorklje in njihova gnezdišča. Še lepša pokrajina s šumenjem dreves in petjem ptic se vam ponuja v krajinskem parku ob ribnikih v Račah, kjer se lahko sprostite in uživate v neokrnjeni naravi.

Ko se boste peljali skozi vas Cirkovce, si lahko ogledate cerkev Sv. Marije. V Turnišču pa se nahaja znana cerkev Marije Pod logom. Cerkev je izredno bogata s freskami nastalimi v 14. stoletju, katerih mojster je Janez Aquila. Vsakega 15. avgusta se odvija Veliko proščenje na čast Sv. Device Marije pod logom. Tako se na ta dan zbere okrog 10.000 ljudi. Grajena je v dveh stilih, v gotskem in romanskem, kar ji daje še posebno zgodovinsko vrednost. Sredi Turnišča stoji kapela Sv. Antona Padovanskega iz 18. stoletja ter številna kužna znamenja. Obiščete tudi lahko Čevljarski muzej, ki je bil postavljen l. 1979, Kovačevo domačijo, ki združuje etnografski in zgodovinski vpogled v njihovo preteklost.


Zelo prijetna in ravninska pot z lepim razgledom na pokrajino, ki obkroža Dravsko polje in vpogledom v življenjski utrip prebivalcev tega polja.

Ptuj

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)