Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Aktivnosti > Podčetrtek - Zibika - Orehovec - Podčetrtek

Natisni Pošlji-prijatelju

Podčetrtek - Zibika - Orehovec - Podčetrtek

 

Izhodišče: Podčetrtek

 • Dolžina poti:
  26.0 km
 • Čas poti:
  01:50:00
 • Zahtevnost:
  Težka
 • Podlaga:
  Asfalt

Opis poti

Peljemo se mimo bazenov po glavni cesti v Sodno vas. Na križišču se peljemo naravnost do mostu čez Mestinjščico, nadaljujemo pot mimo železniške postaje, kjer previdno prečkamo progo in prispemo v Pristavo. Na levem hribu se vidi cerkev sv. Urbana, na desnem po cerkev sv.Eme. Po 300m se cesta odcepi proti Zibki, zavijete levo in še enkrat prečkate progo in takoj zatem še enkrat levo čez potok in prispemo v Zibko. To je prijazna vasica pod Tinsko goro. Pot nadaljujemo do naslednjega smerokaza, kjer zavijemo levo za vas Orehovec. Čaka nas kar težak vzpon, na vrhu si lahko malo odpočijemo, naredimo kakšno lepo fotografijo in se povzpnemo na Tinsko goro ( 409m). Nato pa nas čaka kar dolg in strm spust zato previdnost ni odveč. Spustimo se v dolino in se preko Sodne vasi vrnemo nazaj v Podčetrtek.


Podčetrtek je staro naselje, ki je bilo različno poimenovano. V arhivih so ga zasledili v začetku 10. stoletja. O njegovi zgodovini priča tudi mogočni grad Podčetrtek, ki je prava pokrajinska in zgodovinska znamenitost. Grad Olimje stoji na položnem zemljišču v naselju Olimje pri Podčetrtku. Tu je bil že od leta 1208 izpričan krški fevd, vendar se dvor kot središče posesti omenja šele leta 1436. Ob cenitvi premoženja leta 1542 je omenjen stolp – Turm zu Wollimel. Novo graščino je leta 1500 (letnica na portalu) pozidal Hans Tattenbach. Imela je štiri trakte, notranje arkadno dvorišče in na vogalih štiri okrogle obrambne stolpe. Danes je nekoliko predelana, ohranjena pa sta še dva trakta s tremi stolpi. Leta 1675 so k njej prizidali Marijino cerkev, leta 1974 je cerkev hudo prizadel potres. V gradu se nahaja 3. najstarejša lekarna na svetu. Ko obiščete Olimje ne smete zamuditi ostalih znamenitosti kraja. Naprej od samostana Olimje je Jelenov Greben, kjer se pasejo na ogromnem ranču jeleni. Oddaljenost 3 km od trga Olimje je »Dežela pravljic in domišljije«, kjer prebivajo pravljična bitja. Vas Olimje ima še tri zanimivi lokaciji ena je pivovarna in pivnica Haler ter Agolf s gostiščem Amon. in domače živali z nojem ter v neposredni bližini gradu Olimje stoji Čokoladni butik Syncerus, v kateri se lahko posladkate.

Cerkev svetega Urbana stoji na griču Cmurek. Sestavljata jo zvonik z osemstrano, piramidasto streho in ladja, ki je apsidalno sklenjena. Zunanjščina cerkve je preprosta, členjena je s talnim in paličasto profiliranim strešnim zidcem. Med notranjo opremo sodijo: glavni oltar, izdelan v baročni tradiciji, iz okrog leta 1850, slika papeža Urbana, ki jo je izdelal Matevž Langus leta 1850, ter zgodnje baročna stranska oltarja, pendanta iz začetka 18. stoletja, posvečena Tadeju in Janezu Nepomuku. Prižnica je preprosto, v baročni tradiciji narejeno delo iz okrog leta 1850. Cerkev se prvič omenja leta 1684. Iz tega časa je ohranjen zvonik, današnja ladja pa je bila postavljena na mesto prvotne okoli leta 1850. Cerkveno zasnovo predstavlja skromnejši primer cerkvene arhitekture, dominantna lokacija pa ji daje izrazito prostorsko veljavo.


Peljali se boste mimo cerkev svete Eme, ki leži na istoimenskem hribu. Pravilno orientirano božjepotno cerkev sestavljajo prizmatičen zvonik s piramidasto streho, pravokotno ladjo, ožji in nižji tristrano sklenjeni prezbiterij, dve kapeli in na severni strani prezbiterija zakristija.


Tinska gora leži na grebenu, ki ločuje dolini Zibiškega in Tinskega potoka. Njen vrh ima komaj 409 metrov nadmorske višine, pa vendarle zadosti, da se odpre pogled na vse strani Štajerske tja do Pohorja in Kamniških Alp. Ime naj bi menda izviralo iz stare slovenske besede. Označevala naj bi ogrado ali ograjen prostor. Nekateri pravijo, da naj bi na vrhu gore, kjer sta danes dve cerkvi, nekoč stal majhen gradič ali pristava. Cerkvi sv. Ane in Matere božje stojita na strmem hribu, ki ga na sončni strani obdajajo vinogradi. Prva daje vtis strogosti in resnosti, druga, Marijina, pa s svojo arhitekturno podobo zbuja ob pogledu nanjo živahnost. Slogovno sodita v gotiko, čeprav je med njima skoraj sto let razlike. Gotska cerkev sv. Ane je starejša. Zgrajena je bila konec 14. stoletja.

Podčetrtek - Pristava pri Mestinju - Loka pri Žusmu

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)