Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Aktivnosti > Podčetrtek-Rogaška Slatina

Natisni Pošlji-prijatelju

Podčetrtek-Rogaška Slatina

 
 

Izhodišče: Podčetrtek

 • Dolžina poti:
  25.0 km
 • Čas poti:
  01:10:00
 • Zahtevnost:
  Lahka
 • Podlaga:
  Asfalt

Opis poti

Pot pričnemo pri Aqualuni po glavni cesti. Peljemo se mimo Gostišča Ciril in pri smerokazu zavijemo desno za Vonarje. Pot poteka po razgibani dolini ob obali praznega Sotelskega jezera. Na levi strani vidimo cerkev Sv.Areh in vas Nimno, peljemo se še naprej do vasi Rajnkovec. Tu imamo več možnosti. Lahko zavijemo desno in se po Hrvaški strani peljemo nazaj. S seboj moramo imet osebni dokument. Lahko pa pot nadaljujemo naprej do konca Rogaške Slatine ,ki je znana po treh vrelcih : Tempel,Donat,Styria, ki so jih omenjali že v 12 stoletju. Lahko si ogledamo tudi kopališko poslopje z lepo Attemsovo dvorano, ki so ga zgradili leta 1847 . Poznamo jo pod imenom "kristalna dvorana". Ko se odpočijemo in ogledamo lepote Rogaške, se peljemo do krožnega križišča za Celje, kjer obrnemo in se po isti poti vrnemo v Podčetrtek.


Podčetrtek je staro naselje, ki je bilo različno poimenovano. V arhivih so ga zasledili v začetku 10. stoletja. O njegovi zgodovini priča tudi mogočni grad Podčetrtek, ki je prava pokrajinska in zgodovinska znamenitost. Grad Olimje stoji na položnem zemljišču v naselju Olimje pri Podčetrtku. Tu je bil že od leta 1208 izpričan krški fevd, vendar se dvor kot središče posesti omenja šele leta 1436. Ob cenitvi premoženja leta 1542 je omenjen stolp – Turm zu Wollimel. Novo graščino je leta 1500 (letnica na portalu) pozidal Hans Tattenbach. Imela je štiri trakte, notranje arkadno dvorišče in na vogalih štiri okrogle obrambne stolpe. Danes je nekoliko predelana, ohranjena pa sta še dva trakta s tremi stolpi. Leta 1675 so k njej prizidali Marijino cerkev, leta 1974 je cerkev hudo prizadel potres. V gradu se nahaja 3. najstarejša lekarna na svetu. Ko obiščete Olimje ne smete zamuditi ostalih znamenitosti kraja. Naprej od samostana Olimje je Jelenov Greben, kjer se pasejo na ogromnem ranču jeleni. Oddaljenost 3 km od trga Olimje je »Dežela pravljic in domišljije«, kjer prebivajo pravljična bitja. Vas Olimje ima še tri zanimivi lokaciji ena je pivovarna in pivnica Haler ter Agolf s gostiščem Amon. in domače živali z nojem ter v neposredni bližini gradu Olimje stoji Čokoladni butik Syncerus, v kateri se lahko posladkate. Cerkev svetega Areha stoji orientirana proti severu na hribu nad umetnim Vonarskim jezerom. Sestavljata jo pravokotna ladja z nadzidanim oktagonalnim zvonikom s čebulasto-laternasto streho in triosminsko zaključeni prezbiterij, ki mu je na severu prizidana pritlična zakristija. Veliki oltar v prezbiteriju je iz srede 18. stoletja, stranska pa sta pozno baročno delo. Zakristijska omara je iz srede 18. stoletja. Zvon ima letnico 1600. Cerkev, ki je nastala leta 1748, je v celoti enotno grajena in je ena redkih cerkva s celostno podobo iz časa njenega nastanka.

V Rogaški Slatini si lahko ogledamo kopališko poslopje z lepo Attemsovo dvorano, ki so ga zgradili l. 1847. Poznamo jo tudi pod imenom »kristalna dvorana«. Osrednja zdraviliška dvorana je prizorišče plesnih in koncertnih prireditev, tudi tradicionalnega Aninega plesa s skoraj 200- letno tradicijo. Na stenah dvorane so štiri oljne slike A. Schötterja. Paviljon Tempel nad Glavnim izvirom (mineralna voda Tempel) je bil zgrajen leta 1819 po načrtih tržaškega arhitekta Nikole Perča. Vrelec je bil neprodušno zaprt po obsežnih hidrogeoloških delih leta 1952, izvir pa zajet globoko pod zemljo. Spomenik sv. Janeza Nepomuka je postavilo Društvo dunajskih lekarnarjev ob dokončanju ureditvenih del na vrelcih leta 1723. Spomenik je najprej stal ob vrelcu Tempel, na današnje mesto je bil postavljen po II. svetovni vojni.

Podčetrtek - Rogaška Slatina

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)