Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Aktivnosti > Okrog tromeje

Natisni Pošlji-prijatelju

Okrog tromeje

 

Izhodišče: Lesce

 • Dolžina poti:
  130.0 km
 • Čas poti:
  05:15:00
 • Zahtevnost:
  Težka
 • Podlaga:
  Asfalt

Opis poti

Precejšen del poti poteka po kolesarski stezi 910200 (Jesenice-Rateče). V Podkorenu se peljemo mimo smučišča - prizorišča tekem za svetovni pokal. Od Trbiža do Avstrije je kolesarska steza Alpe Adria najprej na trasi nekdanje železnice, od Kokovega (Coccau) naprej pa vijugasto skoti gozd.

V središču Lesc zavijemo proti Hrašam. Na koncu Hraš se levo odcepi cesta za Studenčice, nadaljujemo pa skozi ožino proti Rodinam. Nadaljujemo desno v smeri Žirovnice. Po prečkanju železniške proge nadaljujemo naravnost skozi Moste in naprej proti Jesenicam. Na krožnem križišču zavijemo levo in nadaljujemo ob železnici, ki jo tudi prečkamo. Nadaljujemo naravnost železniške postaje. Na križišču zavijemo levo in kmalu zopet levo preko mostu. Ko prečkamo Savo, zavijemo desno in na prvem rižišču levo preko ožjega mostu spet prečkamo SAvo Dolinko. Pridemo do glavne ceste Jesenice - Rateče, kjer zavijemo levo. Ob cesti je znak za kolesarsko pot 910200. Do Mojstrane poteka po glavni cesti. Sledimo oznakam kolesarske poti skozi Mojstrano, Belco. Ko se glavna cesta približa Savi, se na levi prične prava kolesarska steza, ki poteka po trasi nekdanje železniške proge. Skozi Kranjsko Goro in Rateče sledimo oznakam kolesarske poti. Ko prečkamo mejni prehod, nadaljujemo proti Trbižu. Na večjem križišču, ko v dolini vidimo železnico, zavijemo desno. Ko prečkamo most čez nekdanjo železnico, zavijemo desno na stezo. Po 100m pridemo do mrežastega mostu z varovalno ograjo, ki je postavljen na nekdanji železniški most. Na drugi strani nadaljujemo po levi stezi (desna je bolj kamnita). Čez 200m pridemo do kolesarske steze Alpe Adria. Zavijemo desno do Avstrije. Tam kolesarska steza postane kombinirana s pešpotjo. Na odcepu pred bencinsko črpalko zavijemo levo na naslednjem razcepu pa desno. Za podvozom pod železnico zavijemo levo na glavno cesto, po kateri nadaljujemo do Podkloštra (Arnoldstein). Tam zavijemo levo in preko mostu čez železniško postajo nadaljujemo po ozki asfaltirani cesti do podvoza pod avtocesto. Tik pred podvozom zavijemo desno. V Podturjah (Neuhaus) gremo skozi ozek podvoz pod železnico, zavijemo levo in kmalu še desno. Pridemo do glavne ceste, ki jo prečkamo in nadaljujemo naravnost proti mejnemu prehodu Korensko sedlo. Strm vzpon z vmesnim ravninskim delom se konča na 1073m visokem prelazu, ki je najvišja točka poti. Sledi spust do Podkorena. Na križišču zavijemo levo in po glavni cesti nadaljujemo do Kranjske Gore. Tam se zavijemo na kolesarsko stezo in nadaljujemo po poti, kjer smo prišli.


Iz Lesc lahko poletite nad Gorenjsko. V Lescah se nahaja letališče, kjer je možno poleteti nad gorenjskimi kraji.

Muzej v Mojstrani so odprli leta 1984 v nekdanji Jozlnovi gostilni. V zbirki je razstavljeno gradivo o zgodovini planinstva na Slovenskem: o prvih pristopih na Triglav, ustanovitvi in delovanju Slovenskega planinskega društva in njegovih podružnicah, gradnji planinskih koč, Turistovskem klubu Skala, Gorski reševalni službi, Jakobu Aljažu in predstavitvi Triglavskega narodnega parka. Muzej hrani tudi zbirko stare alpinistične opreme, stare fotografije nosačev s tovorom, predmete stare obrti... Španova kmetija naj bi bila po ustnem izročilu najstarejša v Mojstrani. Ime Špan je pogosto slovensko hišno ime, kar kaže na pomembno funkcijo gospodarja kot župana kraja. Domačija je bila ena najbogatejših, saj so se domači ukvarjali s prevozništvom (''furanjem''). Hiša je primer kmečkega baroka, kar kažejo poslikave različnih ornamentov in sončne ure na fasadi iz leta 1747.

Kranjska Gora – Kekčeva dežela poleg svojih naravnih in kulturnih znamenitosti nudi veliko poletnih ter zimskih užitkov. V poletnih mesecih se odpre poletna sezona in se odvija veliko dogodkov. Lahko se spustite po poletnem sankališču, obiščete Kekčevo deželo,…ter je odlično izhodišče za bližnje gore.

Lesce - Žirovnica - Jesenice - Kranjska Gora - Rateče - Planica

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)