Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Aktivnosti > Okoli Šmarne gore

Natisni Pošlji-prijatelju

Okoli Šmarne gore

 

Izhodišče: Tacen

 • Dolžina poti:
  28.0 km
 • Čas poti:
  01:15:00
 • Zahtevnost:
  Lahka
 • Podlaga:
  Asfalt

Opis poti

Kolesariti pričnete v Tacnu, pri mostu preko Save. Od tam se peljete proti Šmartnemu pod Šmarno goro. Na križišču v Šmartnem zavijete levo, na cesto, ki vas vodi proti Vodicam. Malo pred Škaručno zavijete desno. Smerokaz vas nato usmeri skozi naselja Vojsko, Vesca in Selo. V Selu zavijete proti Šinkovem turnu, kjer se povzpnete do cerkve device Marije. Od cerkve nadaljujete pot proti naselju Koseze. Ob priključku poti na cesto, ki vodi proti Mengešu, zavijete levo proti Utiku. Pot nadaljujete skozi Bukovico proti Vodicam. V Vodicah kolesarite mimo šole, na križišču zavijete levo in nadaljujte mimo bencinske črpalke, na nadvozu prečkate avtocesto. Pot vas bo vodila skozi Zapoge, Hraše, Valburgo, Smlednik. Kolesarjenje nadaljujte proti Vikrčam, nazaj do Tacna.


Kraj Šinkov Turn se prvič omenja leta 1353. v tem kraju se nahaja cerkev Matere Božje, ki se prvič omenja v 16. stoletju in stoji na razgledni točki v zahodnem delu kraja.

Kužno znamenje med Skaručno in Povodjem je najverjetneje iz leta 1668. Celotno znamenje je iz peščenca. Na okroglem podstavku stoji okrogel steber, ki nosi tirioglato kapelico s polkroznimi odprtinami, v katerih so sledovi slik. Kapelica ima nizko piramidasto streho in na njej masiven dvokratni kriz. Viri navajajo, da je zelo malo tako zanimivih znamenj kot je ta. Cerkev sv. Lucije na Skaručni je bila sezidana med leti 1662 in 1665. Leta 1744 je bila na novo zgrajena v baročnem slogu. Leta 1748 je cerkev poslikal France Jelovšek. V tej cerkvi je bil med duhovniki tudi stric Franceta Prešerna.

Kraj Vodice se omenja že v 13. stoletju. Župnijska cerkev sv. Marjete je iz l. 1118. V listini z datumom 16. december 1257 pa se omenja cerkev sv. Marjete kot vodiška fara. Leta 1913 so Vodice slovele daleč naokoli zaradi Vodiške Johance in njenih čudežev. Ljudje so trumoma romali v Vodice. Po razkrinkanju čudeža je Johanca postala žrtev mnogih zasmehovanj. Vodice so znane tudi po prestah, ki jih pri Jagodicu pečejo že od leta 1932.

Župnijska cerkev sv. Nikolaja v Zapogah je bila sezidana leta 1739. Glavni oltar je leta 1845 naredil Matej Tomc.

Podružnična cerkev sv. Jakoba v Hrašah se prvič omenja l. 1118, ko dobi krstno in pogrebno pravico. Glavni oltar iz leta 1647 je delan v baročnem slogu. V sredini je plastika sv. Jakoba, ob straneh sv. Urh in sv. Nikolaj in na gredi sv. Lucija in sv. Barbara. Močvirje v Hrašah se razprostira na zahodni strani vasi in meri okoli pet hektarov. Sestavljata jo dve mlaki, ki ju deli pot. Gre za edinstven biotop, ki daje zavetje številnim pticam, med njimi tudi ogroženim vrstam. V mlaki gnezdijo čopasta črnica, mali ponirek, mlakarica, priba, močvirska trstnica, mala bobnarica, labod, občasno pa se zadržujejo tudi raca žličarka, kreheljc in raglja.

Kalvarija na hribu pod starim smledniškim Starim gradom s štirinajstimi kapelicami križevega pota in tremi križi na vrhu je svojevrstna arhitektuma posebnost. Zgraditi jo je dal leta 1772 smledniški graščak, baron Franc Smledniški. Kalvarija je ena izmed najlepših tovrstnih arhitektonskih baročnih stvaritev v Sloveniji in upamo, da bo kot taka služila v sakralne namene in lepšala kulturno in turistično podobo krajev pod Starim gradom.

Cerkev sv. Valburge je baročna cerkev iz druge polovice 18. stoletja v neposredni soseščini dvorca Lazarini je bila zgrajena na mestu starejše cerkve. V njej sta dve izredno kvalitetni sliki Leopolda Layerja o Kristusovem trpljenju. Krvavo znamenje na polju pod cerkvijo sv. Valburge je znamenje s sliko Marije, ki jo je leta 2001 naslikala ista slikarka, kot je poslikala Kalvarijo. Tu je bilo deželnoknežje morišče, zato ga domačini še danes imenujejo s tem, za današnje čase precej nenavadnim imenom. Župnijska cerkev sv. Urha je ena največjih cerkva v Sloveniji, ki pa je hkrati ena najmlajših. Graditi so jo začeli leta 1847, končali pa leta 1851. Zgrajena je na mestu starejše gotske cerkve v takrat modernem neoromanskem slogu. V njej so slike dunajskih slikarjev Tunnerja in Kupperweiserja ter domačega Šubica. Kapelica sv. Urha - Baročno znamenje stoji v neposredni bližini župnijske cerkve in je, poleg lahkotno oblikovane zunanjosti, značilno po velikem kipu svetega Urha ter po freskah, ki so jih naslikali Layerjevi učenci.

Ljubljana - Vodice - Smlednik

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)