Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Ponudba v bližini
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Aktivnosti > Ob Sori od Medvod do Žirov

Natisni Pošlji-prijatelju

Ob Sori od Medvod do Žirov

 
 

Izhodišče: Medvode

 • Dolžina poti:
  35.0 km
 • Čas poti:
  01:30:00
 • Zahtevnost:
  Srednja
 • Podlaga:
  Asfalt

Opis poti

Pot začnemo pri dvorcu Goričane pri Medvodah. Peljemo se po lokalni cesti do Škofje Loke, mimo vasi Sora, Draga, Gosleče, Pungert in Hosta. Pogled na levo tik pred vstopom v Škofjo Loko nam ponuja znamenit Puštal s cerkvijo sv. Križa. Na sotočju Poljanske in Selške Sore leži zgodovinsko mesto Škofja Loka z dvema značilno razporejenima nizoma starih hiš (Spodnji trg in Mestni trg). Na križišču v Škofji Loki nadaljujemo pot po prednosti cesti, proti Gorenji vasi. Pot nadaljujemo po dolini Poljanske Sore (Poljanščice) - Poljanski dolini. S pogledi lahko ves čas spremljamo sakralne objekte in domačije na pobočjih. Omeniti velja Tavčarjevo domačijo Visoko z dvorcem, gospodarskim poslopjem, kozolcem, grobnico in spomenikom. Naprej nas pot vodi do Žirov mimo vasi Poljane, Dobje, Srednja vas-Poljane, Gorenja vas, Podgora, Trebija, Fužine in Selo.


 

Ob cesti, ki vodi proti Škofji Loki, stoji graščina Goričane (Goriče). Ime je dobila po starem gradu, ki je stal nekoč na griču nad sedanjo graščino in naj bi bil zgrajen že leta 928. Potres leta 1511 je grad Goričane porušil. V letu 1613 pa ga je požgala še strela. Škof Tomaž ga v dobi reformacije ni dal več obnoviti. Grad je ostal v razvalinah. Sedaj se vidi le nekaj kamnov. Iz razvalin starega gradu je škof Oton, grof Buchhein (1641-1664) začel graditi ob vznožju bivšega gradu novo graščinsko poslopje. Prav zaradi tega so ostanki stare graščine tako neznatni, ker je vse razpoložljivo kamenje razen temeljev vzidano v novo graščinsko poslopje. Ostalo je le ime Goričane, čeprav sedanja graščina ni več na griču. Poslopje je stalo tako brez večjih sprememb celih 100 let. Škof Ernest Amadej, grof Atiems, je graščino popolnoma predelal, ter v osmih letih docela spremenil notranjost. Naslednji lastnik gradu je bil knez, škof Anton Acojzij Wolf. V bližnji preteklosti leta 1934 pa je v graščini zasedala pokrajinska partijska konferenca, katere se je udeležil tudi tovariš Tito. V spomin na ta dogodek je bila na levi strani vhodnih vrat vzidana marmorna plošča z naslednjim zapisom: » V tem poslopju je bila v mesecu septembru 1934 pokrajinska partijska konferenca.« Pred leti se je ta slikovita baročna graščina spremenila v stalni muzej NOV, pod isto streho je deloval tudi muzej Azijskih redkosti. Sedaj je grad za turiste zaprt zaradi obnovitvenih del.

Škofja Loka je srednjeveško mesto. Prvič je bila omenjena kot trg leta 1248, leta 1274 pa kot mesto. Zapisi navajajo da je bila leta 1397 obdana z obzidjem s petimi obrambnimi stolpi in mestnimi vrati. Imela je mestno avtonomijo, med leti 973 in 1803 pa je bilo ozemlje skupaj s Poljansko ter Selško dolino last bavarske Freisinške škofije. Od srednjega veka dalje sta mestno jedro sestavljala dva trga: Plac (zgornji trg) in Lontrg (spodnji trg). Leta 1987 je bilo mesto razglašeno za kulturni spomenik. Nad mestom stoji Loški grad (tudi »Škofjeloški grad«). Njegovi prvotni podobi danes manjka stolp, v katerem so bile ječe. Redovnice, ki so prebivale v gradu, so ga dale podreti. Zanimivost škofjeloškega grba je zamorec. Po legendi se je eden od freisinških zemljiških gospodov, Abraham, peljal v Poljansko dolino, medtem pa ga je napadel medved. Zamorec, ki je bil njegov podložnik, pa se medveda ni zbal in ga je ubil s puščico. V zahvalo mu je škof obljubil, da »bo ga bo naredil slavnega, da ga bodo pomnili še mnogi rodovi«. Zamorec s krono je postal simbol freisinške škofije, posledično pa tudi mesta Škofja Loka. Priljubljena izletniška in razgledna točka nad mestom je hrib Lubnik.

Poljanska dolina meri v dolžino približno 35 km in je na nekaterih mestih precej ozka, pomembneje se razširi le v srednjem delu pri Gorenji vasi in v zgornjem delu pri Žireh. Na reki Sori ali Poljanščici so prodišča in tolmuni, ki so bili v preteklosti primerni tudi za kopanje. Hribovski zaselki in samotne kmetije ponekod segajo tudi nad 1000 m visoko. Poljanski dolini je že v rimskih časih tekla tovorniška pot iz Ljubljane na Cerkljansko in naprej v Furlanijo. Večino doline je kralj Oton II. v 10. st. in kasneje postopoma daroval freisinškemu škofu. Načrtno poseljevanje s Slovenci s Koroške se je pričelo v hribovitih delih Selške doline, sledilo pa mu je poseljevanje hribov nad Poljansko dolino. V 16. st. sta se ob kmetijstvu za krajši čas pojavila rudarstvo in fužinarstvo. Številna kulturna, športna in turistična društva organizirajo vrsto že tradicionalnih prireditev (Dan šmarnic, Srečanje citrarjev, Spominski pohod na Blegoš, Cvetje na vasi, Praznik žetve, Oratorij). Fotomuzej Vlastja vam razkaže skrivnosti starih fotografov in Galerija Krvina vam ponuja ogled umetniških slik.

Ob glavni cesti V Žireh stoji farna cerkev sv. Martina. Posvečena je   bila 11. novembra 1912 leta. Cerkev je zgrajena v  neoromanskem stilu in je dolga 47m, široka 24m ter visoka  16m. Okrog 60m visoko se dvigata dva zvonika, v katerih so  zvonovi. Največji je težak kar 3500kg.  Prvotna cerkev naj bi stala na tem mestu že v 9 stoletju n.š. , vendar ni oprijemljivejših dokazov za to trditev. Edini dokaz je omemba v Fraiziškem dokumentu objavljenem 3. maja leta 1384.

Cerkev sv. Ane na Ledinici ima zelo lepo lego, saj stoji na vzpetini v zahodnem delu kotline in je vidna daleč naokrog. Zaradi bližine Žirov je priljubljena točka za sprehajalce. Cerkev velja za enega izmed redkih "biserov" žirovske arhitekture.

Ob cesti, ki vodi iz Žirov proti Smrečju stoji zanimiva domačija imenovana Matevžkova domačija. Stanovanjski del hiše je zgrajen iz opeke in je tipični primer popularne arhitekture zasnove Gorenjske regije. V domačiji je že v  vhodni veži moč videti ohranjene oboke ter tudi črno kuhinjo imenovano kamra. V hiši je zelo dobro ohranjen inventar, ki je po večini nastal proti koncu 19. stoletja; drugače pa je bila notranjost preurejena za namene počitniške hiše.

Medvode - Žiri

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)