Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Aktivnosti > Na sončni strani Bovca

Natisni Pošlji-prijatelju

Na sončni strani Bovca

 
 

Izhodišče: Bovec

 • Dolžina poti:
  5.4 km
 • Čas poti:
  00:00:00
 • Zahtevnost:
  Lahka
 • Podlaga:
  Asfalt, Makadam

Opis poti

Malo/srednje zahtevna krožna kolesarska pot po severnem obrobju bovške kotline. Iz središča Bovca začnemo pot v smeri proti vasi Plužna. Pred cerkvijo Sv. Urha zavijemo desno in navzgor mimo športnega igrišča do desnega odcepa na makadamsko cesto. Sledi precej strm, krajši klanec do hleva Rusc. Nadaljujemo naravnost do križišča s cesto, ki vodi k Plajerjevi skali. Zavijemo desno dokler ne dosežemo naslednjega križišča, kjer se začnemo spuščati po betonski cesti. Na križišču s cesto ki vodi k Sv. Lenartu zavijemo ostro desno in se spustimo do poti B4 in B5 tik nad glavno cesto Bovec – Log pod Mangrtom. Zavijemo desno in preko travnikov prispemo do Male vasi in naprej do središča Bovca. Spotoma lahko s kolesom naredimo stranski vzpon do razgledne točke pri Plajerjevi skali ali pa do cerkve Sv. Lenarta.


Cerkev sv. Urha s svojo dominantno lego na visokem platoju, do katerega vodi monumentalno stopnišče, daje Bovcu slikovitejši izgled. Glavna fasada je oblikovana v neoromanskem stilu, v ladji cerkve pa najdemo ostanke stare gotske zidave, katere sledovi so vidni v gotskih portalih ter v gotskem slavoloku v vzhodni steni ladje. V notranjosti prezbiterija je mogočen oltar, izdelan iz domačega rdečkastega kamna. Bogati in razgibani notranjščini dajejo dodaten čar okna s podobami iz raznobarvnega stekla, zunanjo podobo pa dopolnjuje mogočen zvonik.

Trdnjava Kluže je oddaljena od Bovca 4 km v smeri proti prelazu Predel. V drugi polovici 15. stoletja je bila nad globokim koritom reke Koritnice zgrajena lesena utrdba, ki naj bi preprečevala turške plenilne pohode na Koroško. Georg Philipp von Gera, bovški glavar v letih 1613 – 1643, je leta 1613 postavil kamnito trdnjavo in v bližini odkril studenec, kar je posadki omogočilo vzdržati tudi daljša obleganja. V steno ob trdnjavi je dal vzidati kamnoseško izredno dodelano kamnito ploščo s svojim grbom in letnico pozidave.Današnjo podobo je trdnjava dobila leta 1882.

Vas Plužna je odlično izhodišče do izvira Glijun in slapa Virje, ki je posebno veličasten spomladi, ko je voda visoka. Gljun je drugi kraški izvir kaninskih voda.

Bovec

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)