Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Aktivnosti > Mokra pustolovščina

Natisni Pošlji-prijatelju

Mokra pustolovščina

 
 

Izhodišče: Moravske Toplice

 • Dolžina poti:
  43.0 km
 • Čas poti:
  00:00:00
 • Zahtevnost:
  Lahka
 • Podlaga:
  Asfalt

Opis poti

Začetki Evangeličanske cerkve v Moravskih Toplicah segajo v 16. stoletje, ko so reformatorji Primož Trubar, Jurij Dalmatin, Sebastian Krelj ter drugi položili temelj slovenskemu jeziku. Cerkev Gospodovega vnebohoda v Bogojini je Plečnik ohranil kot vhodno lopo in jo uporabil za kor, novo ladjo pa oprl na znameniti marmorni steber, iz katerega se mogočno pnejo štirje loki.. Poznavalci ugotavljajo, da je Plečnik v Bogojini ustvaril celostno umetnino, v kateri se mojstrovi prepoznavni poudarki zlivajo z elementi lokalne arhitekture in umetne obrti. Cerkvico Rotunda sv. Nikolaja v Selu, najstarejši umetnostni biser, zaznamujejo številni elementi romanike in postavljajo njen nastanek v 13. stoletje.

Občina Velika Polana je evropska vas štorkelj. V Veliki Polani lahko obiščete domačijo velikega in priznanega pisatelja Miška Kranjca. Njegova domačija nam nudi na ogled njegovo zapuščino v papirnatem bogastvu. Ploden pisatelj, ki je napisal preko 50 romanov, črtic in novel, je znan vsem Slovencem. Pomembna izletniška točka v Mali Polani na obrobju Polanskega loga je Copekov mlin. Pomembna točka iz vojnih časov, ko je bil tu ustanovljen odbor OF in ostal edini, ki ni bil nikoli odkrit s strani sovražnika. Danes je to edini ohranjeni mlin na potoku Črncu. Polanski log je zatočišče za mnoge ogrožene rastlinske in živalske vrste z Rdečega seznama. Pot skozi gozd lahko prehodimo po Gozdni učni poti v Polanskem logu, zasnovani tako, da vsak obiskovalec najde primerno razdaljo, ki jo je pripravljen prehoditi. Cerkev Srca Jezusovega v Veliki Polani je edina župnijska cerkev v mariborski škofiji med 290, ki je posvečena Srcu Jezusovemu in je bila zgrajena leta 1924.

Petanjci so razloženo okrog 3 km dolgo naselje v ravnini s hišami v glavnem ob magistralni cesti Maribor - Radenci - Murska Sobota. Leta 1972 so ob lev bregu dogradili trden nasip. Brežni in plavajoči mlini na Muri so bili med zadnjo vojno vsi uničeni. Obnovljena sta bila le dva, melje pa le brežni mlin. Blizu bivše graščine je kapela sv. Florjana, v neposredni bližini pa opuščen slatinski vrelec, ki ga je prej izkoriščalo graščinsko posestvo.

V Ižakovcih lahko obiščete otok ljubezni in Büjraške dneve, plujete z brodom, si ogledate mline na Muri,… Ižakovci ohranjajo kulturno zgodovino in dediščino. Nudijo spoznavanje starih običajev. Tu se srečajo z mednarodne kulture, büjraši, mlinarji, predice, tkalke, lončarji, pletarji, brodarji, kmeticami, ljudskimi godci in pevci ter bogatim narodnim izročilom. V Beltincih naj bi že v srednjem veku stal grad (15. oz. 14. stol.). Današnja graščina je kljub historicističnim pridatkom ohranila značilno baročno podobo. Zanimivost gradu so obokani podzemni rovi. En rov povezuje grad s cerkvijo, drugi pa z grajsko kaščo – grenarom z železnimi vhodnimi vrati iz leta 1754. V obnovljenih prostorih je poročna dvorana, odvijajo se kulturne prireditve, srečanja in priložnostne razstave. Župnijska cerkev sv. Ladislava v Beltincih je eden najpomembnejših spomenikov arhitekture poznega 19. stoletja v Prekmurju. Stavba je nastala že leta 1742, V Marijini kapeli se nahaja družinska grobnica rodbine Zichy. Okolico beltinske cerkve krasi pomanjšana kopija stebra sv. Teodorja v Benetkah, ob njem pa stoji še beneški vodnjak, ki je avtentični primerek iz 17. ali 18. stoletja. Župnijska cerkev sv. Štefana v Dokležovju Cerkev je bila zgrajena leta 1844 in ima dominantno lego na pokopališču sredi vasi.


    Od reke Mure nas iz Term 3000 loči dobrih 20 km lahkotnega kolesarjenja. Proga je speljana po malo prometnih cestah skozi spokojne vasi do Petanjcev, kjer kolesa zamenjamo za čolne. Po dobrih dveh urah varne pa vendar vznemirljive vožnje pristanemo na Otoku ljubezni pri Ižakovcih, kjer nas čakajo prekmurske specialitete. Nato spet sedemo na kolesa in lahkotno prikolesarimo do Term 3000.

Moravske Toplice - Martjanci - Beltinci

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)