Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


Modra

 
 

Izhodišče: Trebnje

 • Dolžina poti:
  39.5 km
 • Čas poti:
  00:00:00
 • Zahtevnost:
  Težka
 • Podlaga:
  Asfalt, Makadam

Opis poti

Start v Trebnjem od cerkve v smeri za Žužemberk. V Štefanu v križišču zavijete proti Žužemberku in nadaljujete pot po glavni cesti skozi Občine, Malo vas, Knežjo vas ( rojstna hiše Friderika Barage ) in čez Železno do Dobrniča.

Na križišču v Dobrniču zavijemo levo proti Mirni Peči. Do Artmanje vasi nadaljujete pot po glavni cesti in na križišču zavijete levo.

V vasi Vrbovec zavijete levo in nadaljujete pot po glavni cesti, ki se rahlo vzpenja. Prispemo na Rdeči Kal in v križišču nadaljujete pot naprej mimo okrepčevalnice.

Peljete se po makadamski cesti do Jordankala. Vožnjo nadaljujete naravnost skozi vas po asfaltirani cesti. V Mirni Peči v križišču pri cerkvi zavijete levo proti Trebnjemu.

Na levi strani ceste je odcep, ki je označen s tablo (kamor nas pelje 1 km dolga asfaltirana cesta skozi vas Jelše, nato skozi gozd vseskozi navzdol) za ogled Zijala, kjer pride na dan reka Temenica.

Nekaj metrov naprej lahko zavijete desno na stransko cesto, ki se vzpenja na Sveto Ano; hud vzpon dolžine 700 m, od tega 600 m asfalta in 100 m travnate poti. Pripeljete se pred vas Ponikve, kjer v križišču zavijete levo za Dečjo vas.

V Dečji vasi se peljete mimo cerkve in v križišču zavijete desno proti Repčam (stoji tabla). V križišču sredi gozda (tabla Šmaver) zavijete desno in peljete v klanec.

V križišču pri cerkvi sredi Šmavra zavijete desno in nadaljujete pot po glavni cesti v klanec. Pripeljete se na Gorenji vrh, kjer je spomenik padlim borcem iz 2. svetovne vojne . Peljete se ob njegovi desni strani in nadaljujete pot naravnost proti vasi Repče.

Na Repčah pri hišni številki 9 zavijete levo proti Vrhtrebnjemu ( cesta se vzpenja ) v naslednjem križišču zavijete desno. Na Vrhtrebnjem nadaljujete spust skozi vas. V križišču na Grmadi zavijete desno. Peljete se proti Trebnjemu, kjer je štartno mesto.


V Trebnjah je veliko zanimivosti, ki si jih je potrebno ogledati. Romarska cerkev Marijinega vnebovzetja na Zaplazu, ki je zelo znana romarska dvostolpna cerkev s secesijskima zvonikoma in barvnimi okni Staneta Kregarja. Zaplaz je razmeroma mlada božja pot na Slovenskem. Radi jo imenujejo tudi "Dolenjsko Brezje". Cerkev je dobila današnjo podobo l. 1926, ko so končali z gradnjo obeh zvonikov. Z Zaplaza je čudovit razgled na Kum, Gorjance in Snežnik. V gozdu, v neposredni bližini zaplaške cerkve, je Marijin studenec, ki ga ljudje navadno imenujejo "žegnani studenec". Ljudje verujejo, da ima voda iz tega studenca zdravilno moč, posebno za očesne bolezni. Trebanjski grad je bil zgrajen okoli leta 1000, prvič pa se omenja l. 1386. Leži na desnem bregu Temenice. Grad je ohranil nekaj svojih starinskih delov: četverokotni stolp, ki ima rimske temelje, okrogli stolp s skrivnim izhodom iz turških časov in levo ter desno krilo stavbe iz začetka 16. stol. Grad je že kar nekaj časa zapolnjen s stanovalci, včasih je imela tu prostore tudi osnovna šola. Na začetku devetdesetih let se je porušil stolp, ki so ga neprimerno obnovili.

Med pomembnejšimi objekti v Dobrniču je župnijska cerkev sv. Jurija, ki je prvič omenjena že v 13. stoletju.

Mirna Peč - stari del naselja leži v nižini na levem bregu ponikalnice Temenice, ob stari cesti Novo mesto – Trebnje. Župnija Mirna Peč je prafara , saj se prvič omenja 1112 oz. leta 1122. Sedanja župnijska cerkev sv. Kancijana je bila zgrajena 1915 leta. Ima ohranjen stari gotski prezbiterij in lepo izdelan novogotski portal. Na Rogovili stoji novozgrajeni karmeličanski samostan. Sama vas je v srednjem veku večkrat pogorela. Cerkev je imela obzidje- cvinger in v času turških vpadov svojo orožarno.

1 Galerija likovnih samorastnikov v Trebnjem
2 trebanjski grad ( v letih 1799 in 1812 dom F. Baraga )
3 ž.c. Marijinega vnebovzetja
4 v Mali vasi rojstna hiša F. Baraga
5 ž.c. sv. Jurija ( Baragov krst, farna cerkev in Baragovo maševanje ) v Dobrniču, 33 cerkev sv. Ane v Mirni Peči
6 spomenik padlim borcem iz 2. sv. vojne na Gorenjem Vrhu
25 kraško polje v Vrbovcu
34 Zijalo - izvir reke Temenice
26 ponor reke Temenice v vasi Ponikve
27 vinogradniško področje Šmavra
41. vinogradniško področje Lisec.

Trebnje

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)