Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Ponudba v bližini
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Aktivnosti > Mali Lipoglav 3

Natisni Pošlji-prijatelju

Mali Lipoglav 3

 

Izhodišče: Grosuplje

 • Dolžina poti:
  4.0 km
 • Čas poti:
  00:40:00
 • Zahtevnost:
  Srednja
 • Podlaga:
  Asfalt

Opis poti

    Pot začnemo v Grosupljem, pri hotelu in casinoju Kongo. Usmerimo se proti severu čez avtocesto in na prvem križišču zavijemo levo proti Lipoglavu. Sledi kratek in strm klanec (13%) do zaselka Perovo, kjer se na križišču usmerimo desno proti Zgornji Slivnici in Malemu Lipoglavu. Nato se nekaj časa vozimo po gozdu, potem pa se pogled odpre naravnost proti Zgornji Slivnici. Pogled nazaj nam ponudi lep razgled na Grosuplje, na levi strani pa na zvonik cerkve Sv. Magdalene iz pogozdene Magdalenske gore. Nadaljujemo pot mimo Zgornje Slivnice, kjer se usmerimo desno proti Malemu Lipoglavu, ki je naš cilj. Ob cerkvi Sv. Nikolaja je zanimiva stara hiša z reliefnim ornamentom na zatrepu (IHS). Vas nam ponuja kmečki turizem, ob delovnikih pa tudi manjšo trgovino z osnovnimi potrebščinami.


    Grad Čušperk V Grosupljem je najstarejši na tem območju. Grad Praproče, med njegovimi pomembnejšimi lastniki je bila tudi družina Adamič, iz katere izhaja znani ameriški pisatelj in publicist slovenskega rodu Louis Adamič. Za omeniti sta tudi grad Boštanj in še dva manjša gradova v Brinju in Zavrhu. Na Magdalenski gori Ilovi gori se nahajajo arheološka najdišča. Odkritje skitskega štirikrakega križa iz konjskih glav, ena od njih na Magdalenski gori, kaže na vpliv vzhodne kulture. Stiliziran motiv konjske glave s svastike je bil sprejet v grb občine. Med naravnimi znamenitostmi pa najprej omenimo Županovo jamo, ki jo sestavlja sedem izredno lepih dvoran. Drugi znameniti kraški pojav v grosupeljski občini je Radensko polje, ki je najmanjše med devetimi izrazitejšimi slovenskimi kraškimi polji.

    Naselje Mali Lipoglav je ime dobilo po znamenitem Slovenskem drevesu, Lipi. Danes je ta kraj razdeljen na dva dela: osrednji del, kjer živijo predvsem staroselci in obrobni del, kjer se naseljujejo predvsem novoselci. Prijazni ljudje tega kraja so z ostalimi iz sosednjih vasi povezani v razne kulturne in družbene dejavnosti. Ustanovili so Društvo podeželja Lipoglav, Gasilsko društvo, Društvo mladih Lipoglav in Društvo upokojencev, da vas vsako leto povabijo na kulturne, zabavne in športne prireditve kot so dan borovnic, gasilska veselica, pohod, kolesarjenje, ...

- Magdalenska gora
- lep razgled na Julijske in Kamniško
- Savinjske Alpe ter Karavanke

Grosuplje

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)