Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Ponudba v bližini
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Aktivnosti > Kolesarska pot 9

Natisni Pošlji-prijatelju

Kolesarska pot 9

 
 

Izhodišče: Kozje

 • Dolžina poti:
  45.0 km
 • Čas poti:
  45:00:00
 • Zahtevnost:
  Srednja
 • Podlaga:
  Asfalt

Opis poti

Kozje - Pilštanj - Lesično - Šentvid pri Planini - Planina pri Sevnici - Zabukovje nad Sevnico - Mrzla planina - Zalog - Bistri Graben – Kozje


• Kozje: staro trško jedro, graščina Kozje, ruševine gradu Kozje, ribnik
• Pilštanj: srednjeveški trg, pranger, skalni osamelec Ajdovska žena, urejene pešpoti
• Zagorje: romarska cerkev Naše ljube Gospe
• Šentvid: cerkev sv. Vida
• soteska Sevnične: ohranjena rečna dolina
• Bohor: planinski dom, rastišče jarice, Vilna peč, soteska Bistri Graben, ohranjena naravna krajina

 


Območje Kozjega ima mnogo naravnih in kulturnih spomenikov: Platana pred graščino v Kozjem, Župnijska cerkev Marijinega vnebovzetja, Podružnična cerkev sv. Eme, Ajhker (kašča) in kozolec s skednjem,…

Pilštanj je razloženo naselje na zahodnem obrobju Kozjanskega hribovja v občini Kozje. Trg Pilštanj se je oblikoval med dvema vrhovoma, ne enemu od njiju je stal pilštanjski grad (Peilenstein), ki se prvič omenja leta 964. Na drugi vzpetini pa je nastal drenski grad (Hartenstein). Danes sta oba v razvalinah. V času turških vpadov je bila v Pilštanju obveščevalna postaja, ki je s kresovi opozarjala na nevarnost. Trg Pilštanj se prvič omenja leta 1404 in ima tlorisno zasnovo s pravokotnim tržnim prostorom. Župnijska cerkev svetega Mihaela se prvič omenja leta 1167. Pod naseljem je na strmem pobočju nad Bistrico zaradi spiranja mehkejših kamnin nastalo več skalnih samotarjev. Največji, Ajdovska žena, ima obliko ženske z otrokom v naročju.

Vas Planina se nahaja pod severnim vznožjem Bohorja na Kozjanskem. Stoji na razvodnem prevalu v povirju Sevčnice, Gračnice in Dobjanskega potoka. Planina pri Sevnici je križišče cest proti Šentjurju, Rimskim Toplicam, Sevnici in Kozjem. Nad vasjo se dvigajo vzpetine: na zahodu Pečine, na vzhodu Krampil in na jugovzhodu razgledna vzpetina z romarsko cerkvijo sv. Križa. Planina se prvič omenja kot vinogradna vas,  nato kot trg, in na koncu pa kot trg z obzidjem. Leta 1494 so Planino opustošili Turki. Leta 1646 je kuga na Planini in njeni ožji okolici zahtevala tisoč žrtev. V spomin na ta dogodek so postavili kamniti steber v Visočah.

Grad Planina je bil pozidan na skali nad trgom Planina. Razvaline kažejo v jedru romanske sestavine, medtem ko je južna grajska stena gotska, vhodni del in del obzidja na severo-zahodni strani pa sta renesančni. Jedro gradu je tvoril mogočen palacij, ki je bil svoj čas dolg 38 metrov, širok pa 15. Poleg mogočnega obzidja, ki v spodnjem delu meri tudi poltretji meter, je bil grad na zahodni strani zavarovan z obrambnim stolpom, ki je varoval prvotni južni dostop. Spodnji del  zidu je ponekod zidan celo v obliki ribje kosti oziroma žitnega klasa (opus spicatum), kar je večja zanimivost. Turška lipa v Planini je bila za gradom posajena v času, ko so Planino napadli Turki. V bitki so jih planinski graščaki premagali, ubit pa je bil tudi turški poveljnik. Na mestu kjer so ga pokopali so posadili lipo. Tako se ta lipa imenuje turška lipa. Družinski zdravnik dr. Janez Šmid je v mnogih letih službovanja na Planini ustvaril zbirko etnoloških predmetov. Zaradi zanimanja za ljudsko dediščino, ki je propadala pred njegovimi očmi, je začel zbirati stvari, ki na to področje sodijo. Zbirko sestavljajo predmeti in orodja, ki so jih ljudje na Planini in v okolici v 19. in 20. stoletju uporabljali pri vsakdanjih opravilih od priprave hrane v črni kuhinji do ostalih gospodinjskih opravil. Zbirka zajema tudi predmete in orodja, ki so jih ljudje uporabljali pri kmečkih opravilih pri poljedelstvu, živinoreji, sadjarstvu, vinogradništvu itd. posebej so prikazani tudi predmeti, ki ponazarjajo pustovanje in druge običaje.

Kozje - Planina pri Sevnici

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)