Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Aktivnosti > Haloze-rdeča pot

Natisni Pošlji-prijatelju

Haloze-rdeča pot

 
 

Izhodišče: Žetale

 • Dolžina poti:
  50.0 km
 • Čas poti:
  00:00:00
 • Zahtevnost:
  Srednja
 • Podlaga:
  Asfalt

Opis poti

Po regionalni cesti Žetale-Podlehnik kolesarite po dolini Rogatice, preko magistralne ceste do odcepa za Leskovec.

Sledi vzpon do Gruškovja in nato spust in vožnja po dolini do Leskovca.Pot nadaljujete po cesti proti Vidmu in sledite oznaki za lovski dom Vareja.

Nadaljevanje poti je lahko ,saj so razgledi iz Dravinjskega in Majskega Vrha čudoviti. Tako boste lahko uživali ob pogledu na ptujski grad in jezero, preko Dravskega polja do Pohorja in Maribora, na Slovenske gorice in Bočko Maceljsko pogorje ter vse do Kamniških alp.Po spustu v Podlehnik vas čaka nenaporna vožnja nazaj v Žetale.


V Žetalah stoji cerkva sv. Mihaela. Okrog naselja je nekaj njiv, travnikov, manjših vinogradov in nekaj sadovnjakov vendar je največ gozda. Na številnih hribčkih v bližnji okolici se bahajo lepe cerkvice, večinoma v slogu gotike in baroka, na primer sv. Mihael, sv. Boštjan, sv. Duh, sv. Marija Tolažnica, sv. Trojica,… Znani so tudi procesi proti čarovnicam na Donački gori. Sicer pa so bile Žetale prvič omenjene v trinajstem stoletju.

Mesto Podlehnik je znano po vrhunskih vinih. Nad Rogatico se dviga grad LEHNIK ali LIECHTENEGG. Prvič se grad pojavi v zgodovini leta 1248 z vitezom Luitholdom de Trewenom ali de Liechteneggom.

Pri Zgornjem Leskovci stoji na 504 m visoko cerkvica sv. Avguština. Je edina romarska cerkev na Slovenskem, ki ima za svojega zavetnika sv. Avguština, čeprav pri nas skorajda ni cerkve, posebno pa ne prižnice, ki ne bi imela upodobljenega tega svetnika. Prave ceste na ta visoki vrh še dandanes ni, tja gor vodijo le kolovozne poti. Za ljubitelje lepega razgleda, svežega zraka in neokrnjene narave je to idealen cilj.

Dravinjski vrh je naselje na severu Haloz. Najpomembnejši kulturno-zgodovinski objekt v vasi je podružnična cerkev sv. Janeza Krstnika.


Pot je nekoliko daljša, a vas očara vinorodna pokrajina, ki je še posebej lepa jeseni, ko po njenih gričih odmevajo klopotci in v vinskih kleteh mošt dozoreva v žlahtno kapljico.

Žetale

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)