Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Aktivnosti > Do Zbiljskega jezera

Natisni Pošlji-prijatelju

Do Zbiljskega jezera

 

Izhodišče: Šenčur

 • Dolžina poti:
  30.7 km
 • Čas poti:
  01:30:00
 • Zahtevnost:
  Lahka
 • Podlaga:
  Asfalt

Opis poti

    Iz Šenčurja se zapeljemo proti vasi Voklo. Pri cerkvi zavijemo na desno v smeri Prebačevo. Pot je asfaltna in jo prevozi kar nekaj kolesarjev. Na koncu Voklega je na levi strani zelo lep piknik prostor z igriščem za odbojko, v poletnih mesecih kar polno zaseden. Ko se pripeljemo do Prebačevega, pri lokalu House pub zavijemo desno proti Hrastjem oz. Kranju. Na semaforiziranem križišču zavijemo na levo in se zapeljemo čez delavski most. Ob prvi priliki (pred naslednjim semaforjem) zavijemo desno po manjši asfaltni stezi za kolesarje in že smo na mostu, ki počez prečka prejšnjega in nas na levo vodi na Orehek. Peljemo se skozi Drulovko in nato stalno naravnost vse do Zbilj.

    Pot nas vodi skozi vasi: Breg (na koncu katere je zelo dobra slaščičarna Lunca), Jama, Praše, Mavčiče in Podreča. Cesta je lepa, ves čas gre po ravnem, v toplih dneh pa je še kako prijetno, da jo večji del obrašča gozd, ki nudi osvežujočo senco. Tudi preveč prometna ni, zato lahko srečamo veliko kolesarjev.

    V Zbiljah že lahko na naši levi od daleč občudujemo smledniški Stari grad. Ko se pripeljemo do križišča od koder je možno na desno proti Škofji Loki, naravnost proti Ljubljani in levo proti Smledniku, se odločimo za slednje. Ob manjšem spustu navzdol na desni že lahko vidimo Zbiljsko jezero. Zapeljemo se prav do njega, kjer se lahko osvežimo s kakšno pijačo na terasah lokala tik ob jezeru in opazujemo na desetine labodov in rac.

    Pot nato nadaljujemo v smeri Smlednika. Prečkamo most čez Savo in se držimo desne. Če bi zavili levo, bi se lahko peljali mimo kampa Dragočajna in hotela Kanu ter na koncu prišli ven na isto cesto kot bi, če bi šli po desni strani. Tako pa se po desni strani peljemo do križišča, kjer zavijemo v smeri Trboj. Skozi Valburgo pelje zelo lepa obnovljena asfaltna cesta, ki ima tudi poseben pas za kolesarje in v poletnih mesecih vodi skozi sadovnjake, ki so na obeh straneh. Naprej se peljemo do Trboj, kjer na križišču pri lokalu Borovnička zavijemo desno. Ovinkasta cesta nas pripelje v Voklo od koder se vrnemo nazaj v Šenčur.


    Ob poti je na levi strani ves čas reka Sava, v Prašah pa se da priti do Trbojskega jezera. V Zbiljah je čudovit pogled na Stari grad oz. njegove razvaline. Ena izmed poti do njega vodi skozi kalvarijo - Kalvarija je s štirinajstimi kapelicami križevega pota in tremi križi na vrhu svojevrstna arhitektuna posebnost. Leta 1772 jo je dal zgraditi smledniški graščak, baron Franc Smledniški v osi oziroma v ravni črti, ki povezuje Stari grad in Krvavo znamenje na polju pod podružnično cerkvijo v Valburgi. Spotoma se lahko ustavimo ob Zbiljskem jezeru, kjer je prijeten lokal tik ob njem in ogromno labodov in račk. V Valburgi pa je (žal v razpadajočem stanju in zapuščen) renesančni dvorec s parkom.

Šenčur - Kranj - Medvode - Smlednik

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)