Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


Čez polja

 
 

Izhodišče: Moravske Toplice

 • Dolžina poti:
  69.0 km
 • Čas poti:
  00:00:00
 • Zahtevnost:
  Lahka
 • Podlaga:
  Asfalt

Opis poti

Začetki Evangeličanske cerkve v Moravskih Toplicah segajo v 16. stoletje, ko so reformatorji Primož Trubar, Jurij Dalmatin, Sebastian Krelj ter drugi položili temelj slovenskemu jeziku. Cerkev Gospodovega vnebohoda v Bogojini je Plečnik ohranil kot vhodno lopo in jo uporabil za kor, novo ladjo pa oprl na znameniti marmorni steber, iz katerega se mogočno pnejo štirje loki.. Poznavalci ugotavljajo, da je Plečnik v Bogojini ustvaril celostno umetnino, v kateri se mojstrovi prepoznavni poudarki zlivajo z elementi lokalne arhitekture in umetne obrti. Cerkvico Rotunda sv. Nikolaja v Selu, najstarejši umetnostni biser, zaznamujejo številni elementi romanike in postavljajo njen nastanek v 13. stoletje.

Bogojina (Plečnikova cerkev): slovita Plečnikova cerkev Gospodovega vnebohoda z nenavadnim okroglim zvonikom in prekmurskim pridihom je vsekakor vredna ogleda. Filovci (lončarstvo): vas Filovci je najbolj znana po bogati lončarski tradiciji (lončarstvo Bojnec, Filovci 29). Izdelki filovskih mojstrov presegajo strogo funkcionalnost in so nepogrešljivi estetski dodatek marsikaterega stanovanja.V Lendavi se nahaja grad, ki se v tlorisu izrisuje iz oblike črke. V drugi polovici 18. stoletja so ga pregradili takratni lastniki, plemeniti Eszterházyji. Z močnimi podporniki, zanimivo mansardno streho in izstopajočim stolpnim delom elegantno a prepričljivo bedi nad mestom.Občina Velika Polana je evropska vas štorkelj. V Veliki Polani lahko obiščete domačijo velikega in priznanega pisatelja Miška Kranjca. Njegova domačija nam nudi na ogled njegovo zapuščino v papirnatem bogastvu. Ploden pisatelj, ki je napisal preko 50 romanov, črtic in novel, je znan vsem Slovencem. Pomembna izletniška točka v Mali Polani na obrobju Polanskega loga je Copekov mlin. Pomembna točka iz vojnih časov, ko je bil tu ustanovljen odbor OF in ostal edini, ki ni bil nikoli odkrit s strani sovražnika. Danes je to edini ohranjeni mlin na potoku Črncu. Polanski log je zatočišče za mnoge ogrožene rastlinske in živalske vrste z Rdečega seznama. Pot skozi gozd lahko prehodimo po Gozdni učni poti v Polanskem logu, zasnovani tako, da vsak obiskovalec najde primerno razdaljo, ki jo je pripravljen prehoditi. Cerkev Srca Jezusovega v Veliki Polani je edina župnijska cerkev v mariborski škofiji med 290, ki je posvečena Srcu Jezusovemu in je bila zgrajena leta 1924.

Žižki je prekmurska vas in leži v občini Črenšovci, v osrednjem delu Dolinskega. Potok (Suhi) Jarek vas deli na Gornji in Dolnji del.Zavetniku gasilcev, sv. Florijanu, je posvečena vaška kapela, kjer se vsako leto ob proščenju zberejo gasilci iz okoliških vasi.

Kapela Marije Pomočnice se nahaja v kraju Srednja Bistrica. Je najstarejši sakralni objekt v župniji, saj je bila zgrajena leta 1849. Zob časa je načel stavbo in njeno opremo. Kip Marije Pomočnice, ki je narejen iz mavca, je delo salezijanske delavnici v Zagrebu. Kapela ima tudi zvon, ki ga od leta 1977 poganja avtomatska naprava. V letih 1984 - 1985 je bila kapela ponovno temeljito obnovljena. Avgusta 1985 je bil poslikan strop kapele, delo salezijanskega sobrata Cirila Jeriča.

V Ižakovcih lahko obiščete otok ljubezni in Büjraške dneve, plujete z brodom, si ogledate mline na Muri,… Ižakovci ohranjajo kulturno zgodovino in dediščino. Nudijo spoznavanje starih običajev. Tu se srečajo z mednarodne kulture, büjraši, mlinarji, predice, tkalke, lončarji, pletarji, brodarji, kmeticami, ljudskimi godci in pevci ter bogatim narodnim izročilom. V Beltincih naj bi že v srednjem veku stal grad (15. oz. 14. stol.). Današnja graščina je kljub historicističnim pridatkom ohranila značilno baročno podobo. Zanimivost gradu so obokani podzemni rovi. En rov povezuje grad s cerkvijo, drugi pa z grajsko kaščo – grenarom z železnimi vhodnimi vrati iz leta 1754. V obnovljenih prostorih je poročna dvorana, odvijajo se kulturne prireditve, srečanja in priložnostne razstave. Župnijska cerkev sv. Ladislava v Beltincih je eden najpomembnejših spomenikov arhitekture poznega 19. stoletja v Prekmurju. Stavba je nastala že leta 1742, V Marijini kapeli se nahaja družinska grobnica rodbine Zichy. Okolico beltinske cerkve krasi pomanjšana kopija stebra sv. Teodorja v Benetkah, ob njem pa stoji še beneški vodnjak, ki je avtentični primerek iz 17. ali 18. stoletja. Župnijska cerkev sv. Štefana v Dokležovju Cerkev je bila zgrajena leta 1844 in ima dominantno lego na pokopališču sredi vasi.

Dvorec Rakičan je večtraktna stavba z značilnimi prvinami renesančne, v baroku prezidane arhitekture. Sedanja obnova vrača traktom radoživost in Rakičan spet predstavi kot prijetno podeželsko grajsko stavbo, obdano z imenitnim parkom. Ohranjena so številna eksotična drevesa, tu pa je tudi ovalna, neogotsko zasnovana grajska kapela.


Proga je povsem položna, vendar jo zaradi dolžine uvrščamo med zahtevne.
Primerna je za celodnevne izlete bolje pripravljenih obiskovalcev. Ponuja enkratno doživetje prekmurske ravnice in reke Mure. Kdor se ne boji daljših izletov, bo v njej našel veliko veselja.

Moravske Toplice - Lendava/Lendva - Velika Polana - Beltinci - Dobrovnik

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)