Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Ponudba v bližini
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


Benedikt

 
 

Izhodišče: Lenart

 • Dolžina poti:
  43.0 km
 • Čas poti:
  00:00:00
 • Zahtevnost:
  Srednja
 • Podlaga:
  Asfalt

Opis poti


    Od cerkve peljete po glavni cesti proti Gornji Radgoni in že po 100 metrih zavijete levo v smeri za Trate. Ob potoku Velka kolesarite do Žic, pri gostilni zavijete desno in se 3 km počasi vzpenjate do Sv. Ane, kjer stoji istoimenska cerkev. Sledi kratek, zavit spust in v križišču v dolini peljete kar naravnost. Naslednji kilometri do Benedikta potekajo po valovitem terenu, večinoma se rahlo spuščate. Tik pred Benediktom pa znameniti Benedičanski vrelci zdravilne mineralne vode. Kraj se imenuje po sv. Benediktu, njemu je posvečena tudi cerkev. Na prvi pogled je mikavnejša cerkev sv. Treh kraljev nad vami, odcep zanjo je ob nadaljevanju kolesarske poti. Po prečkanju magistralne ceste Lenart - Gornja Radgona kolesarite 1,5 kilometra preden zavijete levo na neprometno cesto v smeri Negove, manjše vasi z velikim gradom. Bližnjica: Pri odcepu za Negovo peljete ravno in se priključite nazaj na pot med Osekom in Sv.Trojico na desni strani. Celotno pot si skrajšate za 14 km in je tako dolga le 29 km. Bolj kot po kulturnih znamenitostih, je Negova znana po nekdanjem, malo drugačnem predsedniškem kandidatu Ivanu Krambergerju. Prijetna senca je značilna za to pot tudi ko kolesarite naprej proti Sp. Ivanjcem (desno), Cogetincem in Oseku. Pri vzponu na Osek vas ne bo zeblo niti v hladnejših dneh, saj se boste morali kar precej podvizati. Od naslednjega vrha - Sv. Trojice vas loči le 5 kilometrov, ob prihodu v naselje pa vas "razveseli" gostišče in malce naprej sta samostan in cerkev sv. Trojice. Če bi se radi ustavili ob Trojiškem jezeru, morate slediti tabli za gostišče , ki je tik pred koncem spusta. Zraven gurmanskih užitkov vam nudijo obilico vodnih in obvodnih dejavnosti, kjer si lahko "daste duška", saj do cilja res ni več daleč.Od Žic do Sv. Ane si je ob cesti mogoče ogledati sedem gomil. Kraj Sv. Ana se imenuje po cerkvi, ki je bila zgrajena l.1705 na mestu nekdanje lesene kapele. Ob cesti stoji kužno znamenje, imenovano Pomorski križ iz l. 1637. Benedikt v Slovenskih goricah je nastal okrog cerkve sv. Benedikta, ki naj bi bila zgrajena že pred 14. stol. V bližini so Benediški vrelci, opuščen poskus črpanja mineralne vode, halštatske gomile in antično grobišče. Na hribu nad Benediktom je cerkev sv. Treh kraljev, ki je bila nekoč romarska cerkev. V bližini naselja raste Trikraljevska lipa, katere obseg meri 535 cm. Od Negove proti Oseku poteka razvodnica med porečjema reke Mure in Drave. Osek je znan po velikem rimskem grobišču s 50-timi gomilami in po dirkah motokrosistov. Kraj Sv. Trojica je poimenovan po cerkvi, zgrajeni v prvi polovici 17. stol. V drugi polovici 17. stol. so cerkev dobili avguštinci, ki so ji prizidali samostan, zadnjih 150 let pa je v lasti frančiškanov. Pod naseljem je veliko Trojiško jezero, ki je v toplejši polovici leta precej obiskano.


    Od Žic do Sv. Ane si je ob cesti mogoče ogledati sedem gomil. Kraj Sv. Ana se imenuje po cerkvi, ki je bila zgrajena l.1705 na mestu nekdanje lesene kapele. Ob cesti stoji kužno znamenje, imenovano Pomorski križ iz l. 1637. Benedikt v Slovenskih goricah je nastal okrog cerkve sv. Benedikta, ki naj bi bila zgrajena že pred 14. stol. V bližini so Benediški vrelci, opuščen poskus črpanja mineralne vode, halštatske gomile in antično grobišče. Na hribu nad Benediktom je cerkev sv. Treh kraljev, ki je bila nekoč romarska cerkev. V bližini naselja raste Trikraljevska lipa, katere obseg meri 535 cm. Od Negove proti Oseku poteka razvodnica med porečjema reke Mure in Drave. Osek je znan po velikem rimskem grobišču s 50-timi gomilami in po dirkah motokrosistov. Kraj Sv. Trojica je poimenovan po cerkvi, zgrajeni v prvi polovici 17. stol. V drugi polovici 17. stol. so cerkev dobili avguštinci, ki so ji prizidali samostan, zadnjih 150 let pa je v lasti frančiškanov. Pod naseljem je veliko Trojiško jezero, ki je v toplejši polovici leta precej obiskano.


    Pot je dokaj zahtevna, vendar pa ni dolga. Nekateri vzponi so dolgi, a nakloni ne dosegajo ekstremov. Speljana je po lokalnih cestah, ki so v celoti asfaltirane, sicer ožje in zato manj prometne. Primerna je tudi za družine z večjimi otroci.

Lenart v Slovenskih goricah

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)