Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Poudarjene vsebine

Natisni Pošlji-prijatelju

Velenjsko jezero

Velenjsko jezero je med večjimi v Sloveniji in se nahaja v Šaleški dolini (v Velenju). Nastalo je zaradi izkopavanja premoga. Vas zanima več? Preberite članek ->
Velenjsko jezero

 

 

 

 

 

 

 

Velenjsko jezero je jezero, ki je med večjimi v Sloveniji in se nahaja v Šaleški dolini (v Velenju). Doseže globino do približno 63 metrov, obsega pa približno 145 hektarov površine. Velenjsko jezero je nastalo zaradi ugrezanja in izkopavanja premoga.
 

Ostale zanimivosti in informacije pa najdete na spletni strani Racka.si.

 


Velenje ima status mestne občine in je približno na višini 396 m nadmorske višine. Velenje ima industrijsko središče (Premogovnik Velenje, Gorenje idr.) katerega prepoznate takoj ko izstopite iz avtomobila, saj se vonja premog, še posebej v deževnih dneh.
 

V preteklosti so Velenjsko jezero uporabljali, kot odlagališče pepela in tako zaradi postopka odlaganja v njem niti ni bilo živih organizmov. Prišli so do spoznanja, da bodo morali pepel odlagati po drugačnem postopku, da bi s tem zmanjšali negativni vpliv na okolje. Po celovitem prenovljenem postopku, se je izboljšal pH vode in s tem je prišlo na Velenjsko jezero tudi življenje. V jezeru tako živijo krap, postrv, ščuka, som in še nekatere druge vrste rib in različne alge.
 

Na začetku, domačinom, Velenjsko jezero ni bilo priljubljeno, saj jim je uničil velik del rodovitne površine. Ni pa uničil le obdelovalnih površin. Zaradi nastanka 3 jezer (tudi Škalsko jezero in Družmirsko jezero) je kar nekaj domačinov izgubilo ob začetku nastajanja jezer svoje domove. Niso pa izgubili le hiš, izgubile so se cele vasi (trgovina, cerkev ipd). Ljudje so sicer dobili nekaj odškodnine od odgovornih, vendar odškodnine so bile precej majhne in si z njimi nekateri niso mogli niti postaviti novega domovanja. Nekateri starejši se še spomnijo ugrezanj (samega začetka nastanka jezer) ter kako je dnevni prostor v hiši čez noč postal neraven. Zato jim ne gre zameriti, da so na Velenjsko jezero in ostala dva jezera gledali na sovražnika. Šele kasneje so prišli do spoznanja, da ga lahko turistično izkoristijo. Velenjsko jezero je tako vsako leto bolj turistično izkoriščeno. Vsako leto so dodane dodatne ponudbe, katere privabljajo domačine, kot tudi širšo okolico. Velenjsko jezero je kljub temu, da ima Velenje mestno kopališče (bazenski kompleks) zelo priljubljeno kopališče v Velenju. Okoli jezera so urejene sprehajalne poti, katere tekači izkoristijo tudi za tek. Velenjsko jezero je tako priljubljena točka med plavalci, jadralci, potapljači idr.
 

Na Velenjsko jezero je lepo priti v vseh letnih časih. Parkirišče je brezplačno. Vsak letni čas Velenjsko jezero obarva v drugačne barve. Okolica jezera je poraščena z drevesi, tako da je v poletni vročini zagotovljena tudi naravna senca. Poleti se boste zagotovo ohladili tudi v jezeru, ki ima lesene pomole za sončenje ter ponudbo ležalnikov, senčnikov, tuše in sanitarije. Zanimiv je tudi bralni kotiček, kjer si lahko izposodite knjigo in jo preberete ob kavi ali na plaži. Poskrbljeno pa je tudi za kopanje kužkov. Poskrbljeno je tudi za hrano in pijačo v okoliških lokalih, ki so v sezoni polno zasedeni. Za otroke pa je poskrbljeno z vodnimi igrali in igrali na kopnem. Za varnost pa ob vikendih poskrbijo reševalci. Voda je tudi redno kontrolirana. V poletnem času pa je obisk jezera lahko tudi v nočnem času nekaj posebnega, saj se tam zvrsti kar nekaj koncertov, razstav ipd.

Lepo je priti na Velenjsko jezero zgodaj zjutraj, ko je še vse mirno. Če imate otroke, vam priporočam, da s seboj prinesete kaj starega suhega kruha, saj ga bodo račke in labodi zelo veseli. Otroci pa se bodo zabavali ob hranjenju. V plitvini lahko vidite tudi ribe, ki tudi pojedo drobtine. Predlagam tudi obisk lokala Plaža MiaMia. Imajo pestro izbiro in vsako leto pripravijo kaj novega. Če se sprehodite malo okoli jezera pa boste videli tudi konje in ostale domače živali. Ob jezeru je tudi čolnarna.

Če boste obiskali Velenjsko jezero pozimi, je ponudba vsekakor manjša. V zelo mrzlih mesecih se nekateri celo drsajo na jezeru, kar je odsvetovano, saj se ne more predvideti debeline ledu. Tudi gostinska ponudba je pozimi najmanjša. Vsekakor pa se lahko sprehodite po sprehajalnih poteh in okoliških vaseh.

Imate možnost tudi avtokampa, ki je blizu ob Velenjski plaži. Ponuja nastanitve v mobilnih hiškah, izposojo šotorov, koles, na razpolago so igrala za otroke in gostinka ponudba.

Odprt je od 1. aprila do 31. oktobra. Parcele pa so opremljene z elektriko, imajo mobilne hiške, urejene sanitarije, previjalnico in pralnico.

V bližini Velenjskega jezera imate možnost tudi igranje tenisa, minigolfa, odbojke, obisk Wellness centra. Lahko pa obiščete tudi Terme Dobrna ali Terme Topolščica, katere so oddaljene le nekaj kilometrov od Velenja in imajo svoje nastanitvene ter gostinske komplekse.

V prihodnosti je napovedanih tudi kar nekaj novih projektov, nekateri so celo prestižni (hotel na jezeru ipd). Koliko pa bo Velenjsko jezero in okolica „zdržala pritiska“ pa se bo videlo v naslednjih letih. V preteklosti je bilo Velenjsko jezero zasovraženo, potem so ga počasi vzljubili, sedaj pa je turistično razvito, vsekakor pa pretiravati ni dobro, saj ima narava svoje meje.

Vsekakor, če se v Velenju nahajate dlje časa, priporočam da obiščete TIC Velenje (v prostorih Vile Biance), ki vam bo podal koristne informacije o Velenju, organizirajo tudi enodnevne izlete po Šaleški dolini,  lahko kupite spominke in vstopnice.

Foto: Ana Poznič