Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Poudarjene vsebine

Natisni Pošlji-prijatelju

Kam na izlet po Sloveniji?

Bliža se čas jeseni in s tem tudi več priložnosti za umirjene in ustaljene vikende, zato se nam v teh mesecih poraja vprašanje kam na izlet. Temperature so nižje, sonce je kljub temu še predvsem toplo, narava pa je ovita v rjave jesenske barve in odtenke.
 Kam na izlet po Sloveniji?

 

 

 

 

 

 

Slovenija  ima veliko lepih krajev za oddih od gneče, službe in drugih vsakodnevnih obveznosti, ki nas pestijo in ob enem popestrijo življenje. Za umik, lahko poljubno izberemo kulturne ali naravne zaklade Slovenije, hkrati pa si vzamemo čas in ga kvalitetno preživimo s svojo družino, partnerjem ali otroci. Vsakdo, ki pozna našo majhno deželo, ve, da slovenski turizem ne oblikuje zgolj Postonjska jama, Bled in Triglav, ampak, da se v skritih kotičnih našega bisera skriva še veliko čudovitih kotičkov. Narava in ostale znamenitosti nam daje pomirjujoče občutke, ob katerih se sprostimo in na novo zadihamo, zato je Kam na izlet je ena prvih vprašanj, ko si želiš miru in tišine. Destinacij in krajev za odkrivanje nečesa novega, drugačnega in zanimivega, je zelo veliko, zato smo za vas izbrali pet predlogov za obisk najlepših kotičkov naše čudovite dežele.

 

1. RAKOV ŠKOCJAN
 

Rakov Škocjan se nahaja ob severnem vznožju Javornikov, ta pa se nahaja nad Cerkniškim jezerom. Ta naravoslovna učna pot poteka ob reki Rak in je dolga 2,5 km, odlična za prijeten sprehod med šumečimi drevesi in vodo. Kraška dolina v senci velikih hrastov je nastala z udiranjem in rušenjem kraške jame, no tako je tudi nastal Mali naravni most (42 metrov) in Veliki naravni most (37 metrov). Poleg omenjenih naravnih znamenitosti, to dolino definirajo še Zelške jame skozi katere opazujemo tok reke Rak, vrtača Kotel katero obdaja jezero, dolga jama (2845 metrov) imenovana Tkalca ter razvaline cerkve svetega Kancijana. Destinacija je nominirana za uvrstitev na seznam UNESCO kot Svetovna naravna dediščina. Kam na izlet v tem primeru ne bi bilo potrebno vprašanje, saj je Rakov Škocjan resnično lep slovenski krajinski park.

 

2. BLOŠKO JEZERO

Idilično jezero leži na 800 metrih nadmorske višine v občini Bloke, južno od Ljubljane in je ena izmed najbolj priljubljenih izletniških točk. Je na robu Notranjske, med Cerkniškim poljem ter Loško dolino. Pot vas ponese med hribi in dolinami, po ovinkastih cestah, konča pa se z širokim in ravnim zelenim poljem, kjer ležijo Bloke. Kam na izlet, je glavna tema, ki privablja številne motoriste, kolesarje, pohodnike in plavalce, predvsem v poletnem in jesenskem času, pozimi pa služi kot drsališče za navdušene drsalce. Veliko je raznih aktivnosti ob jezeru, svojo sprostitev ob njem pa najdejo tudi ribiči. Lokacija je primerna za uživanje v naravi z lepimi doživetji, ki jih ponuja Slovenija.


3. LOGARSKA DOLINA

Logarska dolina spada med eno najlepših ledeniških dolin v Evropi, ustvaril pa jo je ledenik v zadnji ledeni dobi. Leži v Kamniško-Savinjskih Alpah, dolga je sedem kilometrov in široka 250 metrov, kateri se delijo v tri dele, in sicer v travnati Log, srednji gozdati Plest in zgornji Kot.  Log in Plest so v večini zelenice, Kot pa oblikuje gozd, ravno zato je odlična rešitev v primeru, da ne veste kam na izlet. Ena večjih znamenitosti v Logarski dolini je slap Rinka, ki velja za enega najlepših slapov v Sloveniji. Je slap Savinje in je najvišji v celotni dolini, saj meri 90 metrov. Ta krajinski park je prava paša za oči, do njega pa je možno priti tudi z avtomobilom skozi vas Solčava. Lahko si ogledate tudi Logarjevo lipo, ki je simbol celotne doline, zraven pa še kulturne in ostale znamenitosti, zaradi katerih se boste radi vedno znova vračali.
 


4. BLEJSKI VINTGAR

Štiri kilometre severo-zahodno od kraja Bled je reka Radovna izdolbla sotestko, ki se dandanes imenuje Blejski Vintgar. Ker je bila ob odkritju leta 1981 neprehodna, so tej naravni znamenitosti dodali prehodne potke in jo tako odprli za različne izletnike. Sedaj je pot dolga 1,6 kilometra in je pritrjena na kamnite stene Homa in Boršta, krasijo jo pa leseni mostovi in galerije po katerih je speljana pešpot. Naravna znamenitost je obdana s slapovi in brzicami reke Radovne, na koncu pa se pot zaključi z 13 metrov visokim rečnim slapom imenovanim Šum. Ker ta izletniška točka pusti velik pečat vsem obiskovalcem vam jo toplo priporočamo, če ne veste kam na izlet. S svojimi navpičnimi in robatimi stenami, deročo reko, raznolikim rastlinjem in bogato zgodovino vas zagotovo ne bo pustil ravnodušne.


 

5. IZVIR IN SLAPOVI KRKE

Krka je desni pritok reke Save in hkrati najdaljša reka na Dolenjskem. Izvira med zaselkom Gradiček in Trebnjo Gorico v smeri Muljave, nad njim pa jo bogati podzemna Krška jama. Sama reka je izredno dinamična in živahna, ker si je morala v preteklosti oblikovat in izsilit svojo pot. Nahaja se zraven vasi imenovani Krka, ki je obdana s številnimi lepo ohranjenimi kozolci, kmečko tradicionalno arhitekturo, ki le še dopolnjuje lepote tega kraja. Celotno pot obdaja tlakovana pot in usmerjevalne table, ki nas v nekaj minutah pripeljejo na čudovito in edinstveno naravno znamenitost. Ta destinacija oziroma izletniška točka je ideja, pri kateri veš kam na izlet in kaj lahko pravzaprav pričakuješ ter si ob enem še prijetno presenečen. Slovenija ponuja ogromno svojih lepot, zato je čas, da jo dodobra spoznamo.