Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

POIŠČI NAMESTITEV:


7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
  • Rezervacija brez provizije
  • Plačilo ob odhodu
  • Zagotovljene ugodne cene
  • Možnost spremembe rezervacije
  • Rezervacija v treh korakih
  • Velika izbira namestitev
  • Komentarji gostov
{googleMapModule}
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Slovenj Gradec > Hostel Slovenj Gradec

Natisni Pošlji-prijatelju

Hostel Slovenj Gradec

Ozare 18, 2380 Slovenj Gradec
tel.: 00 386 2 884 62 90, GSM: 00 386 51 638 323

 

1. zanimivost/atrakcija

SREDNJEVEŠKO MESTNO JEDRO

Staro mestno jedro je ohranilo srednjeveško obliko, zgradbe pa kažejo podobo iz 19. stoletja. V mestnem jedru se nahajajo najpomembnejše kulturne institucije. Staro mestno jedro je, ker je ohranilo svojo prvotno zasnovo, danes pomemben urbanistični spomenik. Mesto je na stičišču poti med Uršljo goro in Pohorjem in ponuja popotniku v njegovi okolici prvinskost, veliko neokrnjenih poti ter skrivnosti, ki jih je vredno odkrivati.

2. zanimivost/atrakcija

KOROŠKA GALERIJA LIKOVNIH UMETNOSTI

Koroška galerija likovnih umetnosti se nahaja v nekdanji mestni hiši, ki je med najmogočnejšimi stavbami v mestu. Notranje dvorišče preseneča s slopastimi arkadami v pritličju. Posebna pozornost je namenjena sodobnim umetnikom, ki živijo tukaj - slikarjema Bogdanu Borčiču in Francu Berhtoldu, kiparki Naci Rojnik, že umrlemu kiparju Radetu Nikoliću in drugim. Od umetnikovih začetkov je spremljala vzpon slikarja Jožeta Tisnikarja.

3. zanimivost/atrakcija

KOROŠKI POKRAJINSKI MUZEJ

Ustanovljen je bil leta 1951 kot okrajni muzej Narodnoosvobodilnega boja. Leta 1956 se je muzej naselil v 2. nadstropje nekdanje mestne hiše, kjer je še danes. Uradno je kot tak deloval do leta 1991. V skladu z novimi potrebami, zlasti po varovanju naravne in kulturne dediščine, pa je od leta 1986 začel postopoma preraščati v splošni pokrajinski muzej. Pokriva arheološko, etnološko in zgodovinsko področje ter pedagoško in restavratorsko dejavnost.

4. zanimivost/atrakcija

CERKEV SVETE ELIZABETE

Najstarejša stavba v mestu je cerkev sv. Elizabete. Od prvotne stavbe so se ohranile romanska ladja in dve romanski okni. Leta 1251 je Bertold Andeški posvetil tržno cerkev sv. Elizabeti Thurinški, svoji nečakinji, ki je bila kot zavetnica revnih in ubogih kanonizirana leta 1235.

5. zanimivost/atrakcija

ROJSTNA HIŠA SKLADATELJA HUGA WOLFA

Skladatelj Hugo Wolf se je rodil leta 1860. Hugo Wolf, ki je svetovno slavo dosegel v glasbeni prestolnici tedanje Evrope - na Dunaju, je svoja otroška leta preživel v Slovenj Gradcu. Mali Hugo je veljal za čudežnega otroka, saj je virtuozno obvladal violino. Ko je zaslovel na dunajskem glasbenem nebu, so ga cenili predvsem kot neprekosljivega mojstra samospevov. Hugo je umrl mlad, bolezensko blazen.

6. zanimivost/atrakcija

DVOREC ROTENTURN

Graščina Rotenturn stoji na robu starega mestnega jedra Slovenj Gradca. Slikovit dvorec z arkadnimi hodniki in lepim baročnim portalom se je z vrsto prezidav v stoletjih razrasel iz prvotnega obrambnega stolpa, prvič omenjenega v 15. stoletju, in iz dela mestnega obzidja. Rotenturn je še vedno tesno vpet v mestno življenje. Danes so tu sedež uprave Mestne občine Slovenj Gradec in županstvo. Atrij dvorca je v zadnjih letih postal osrednji slovenjgraški prireditveni prostor.

7. zanimivost/atrakcija

MEŠKOVA POT

Franc Ksaver Meško, župnik in pisatelj, je bil skrben pastir svojim Selancem v vasici Sele pod Uršljo goro. Če je bilo treba, se je v hudi poletni vročini podal na dolgo pot od sv. Roka do sv. Neže, da bi izprosil dežja za žejna polja in travnike. Na svojih romanjih je običajno hodil po takih poteh, da je lahko obiskal čim več domačij. Meško in njegovi farani so, pred ne še tako davnimi časi, s svojimi koraki naredili pot, ki smo jo v spomin nanj in na njegove Selance poimenovali Meškova pot.