Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Poudarjene vsebine

Natisni Pošlji-prijatelju

Turistični boni - vsa vprašanja in odgovori


 

Vlada Republike Slovenije je pripravila tretji protikoronski zakon, ki vključuje turistični bon oz vavčer, ki ga bomo prejeli vsi slovenski državljani s stalnim prebivališčem v Sloveniji.  Zaradi številnih povpvpraševanj glede turističnega bona, smo za vas pripravili pogosto zastavljena vprašanja z odgovori.

 
Kdo je upravičen do turističnih bonov?
Do turističnih bonov bodo upravičene osebe s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Polnoletne osebe bodo upravičene do bonov v vrednosti 200 evrov, mladoletne pa v vrednosti 50 evrov. 

Za katere storitve lahko koristim oz. unovčim turistični bon?
Porabiti ga je mogoče za plačilo nastanitve oziroma nastanitve z zajtrkom v hotelih, apartmajih, kampih, na turističnih kmetijah in v podobnih nastanitvenih obratih za kratkotrajno bivanje (vladi je predlagana dopolnitev, naj v zakon dodajo še možnost polpenziona). Najmanj koliko nočitev skupno bo pogoj za unovčenje bona?Število nočitev ne bo pogoj za unovčenje bona.
 
Najmanj koliko nočitev skupno bo pogoj za unovčenje bona?
Število nočitev ne bo pogoj za unovčenje bona.
 
Ali lahko doplačam za večerjo oz. polpenzion v objektu?
Če v objektu nudijo možnost dodatnih obrokov, lahko le te dodatno naročite in jih doplačate. Trenutno osnutek zakona ne omogoča plačila dodatnih obrokov s turističnim bonom, ampak le z gotovino o. kartico. 
 
Ali lahko turistični bon razdelim na več plačil različnim ponudnikom?
Da, turistični bon je deljiv in se lahko unovči v večkratnem znesku, kar pomeni, da ga lahko koristite pri različnih ponudnikih.
Primer: 100€ porabite v hotelu na Bledu, drugih 100€ pa v apartmaju v Kranjski Gori.
 
Ali lahko ponudnik nastanitve zaračuna višjo ceno, če gre za plačilo z bonom?
V primeru plačila storitve z bonom, ponudnik storitve za istovrstno storitev upravičencu ne sme zaračunati višje cene, kot v primeru plačila z drugimi plačilnimi sredstvi. Ponudnik storitve oziroma upravičenec bo od FURS-a prejel sredstva v višini unovčenega bona na podlagi predložene pisne potrditve upravičenca in kopije osebne izkaznice ali potnega lista.
 
Bom lahko z bonom plačal tudi druge storitve kot so kosila, masaže in obiski naravnih in kulturnih znamenitosti?
Ne, te izdatke bo potrebno poravnati iz drugih virov.
 
Ali je prenosljiv?
Turistični boni bodo prenosljivi med sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena, torej od starih staršev prek otrok do vnukov, med zakonci oz. zunajzakonskimi partnerji ter med otroci in njihovimi zakonitimi zastopniki. Koristiti jih bo mogoče do konca leta.
 
V kakšni obliki bomo dobili bone?
Turistični boni bodo izdani v elektronski obliki. Upravičenec poda svoje osebne podatke pri ponudniku storitve, ta pa preko informacijskega sistema FURS javi, da je bil bon te osebe koriščen.
 
Kdaj lahko turistični bon porabim?
Turistični bon je veljaven za bivanje od 19. junija do 31. decembra 2020.
 
Kaj se zgodi z neporabljenimi boni?
Boni, ki se ne bodo unovčili do 31.12.2020, bodo po tem datumu zapadli. Boni ne bodo izplačljivi v denarju. Upravičenec ne bo mogel uveljavljati nikakršnega zahtevka do Republike Slovenije.
 
Ali lahko naredim rezervacijo preko Sloveniaholidays.com in kako poteka?
Portal Sloveniaholidays.com omogoča svojim uporabnikom možnost pregleda ponudb in direktnih rezervacij pri nastanitvah, ki imajo pogodbo s sloveniaholidays.com. 

Na portalu sloveniaholidays.com poiščete ustrezno nastanitev in pošljete povpraševanje direktno ponudniku preko gumba -> pošlji povpraševanje. Pri povpraševanju/rezervaciji napišete, da boste koristili turistični bon. Vsa nadaljna komunikacija bo potekala direktno med vami in ponudnikom nastanitve.  Ob poslanem povpraševanju vam bo ponudnik sporočil  katere nasatnitvene enote so še prosto in vam poslal točen izračun ponudbe ter razpoložljive termine. 
 
Kako poteka plačilo in stroški odpovedi potovanja?
Vsaka nastanitev bo imela svoja pravila pri zahtevah glede potrditve vašega prihoda. Določene nastanitve lahko zahtevajo v naprej predane turistične bone, da si s tem zagotovijo prihod gosta in njegovo resnost. Stroški odpovedi potovanja bodo individualno pripravljeni za vsakega ponudnika nastanitve posebej.
 
Ali lahko turistični bon porabim za zimske počitnicev ali novoletni termin?
Turistični bon se lahko porabi za vsa bivanja, ki se zaključijo do 31.12.2020. S turističnim bonom lahko plačate le storitev najema oz. nočitve z zajtrkom. Vse ostale storitve so plačljive direktno s strani gosta z gotovino ali kartico.
 
Ali bodo veljali določeni pogoji glede destinacije, kjer bo nekdo lahko unovčil bon – v izogib temu, da bi se zelo veliko število ljudi usmerilo le na nekaj destinacij?
Omejitev glede izbire destinacije ne bo. Na ministrstvu za gospodarstvo upajo na razpršenost po prostoru in času. Priporočamo vam, da z rezervacijo ne čakate predolgo, saj je v Sloveniji le okoli 135.000 ležišč. Zagotovite si počitnice na željeni destinaciji, preden je prepozno. Preveri ponudbo!

Zakonodajo o bonih si lahko ogledate na strani uradnega lista->