Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Aktivnosti > Šmarjetna nad Kranjem

Natisni Pošlji-prijatelju

Šmarjetna nad Kranjem

 

Izhodišče: Stražišče pri Kranju (GPS TREK)

 • Dolžina poti:
  4.0 km
 • Čas poti:
  00:20:00
 • Zahtevnost:
  Srednja
 • Podlaga:
  Asfalt

Opis poti

Pot pričnemo v Kranju na avtobusni postaji in se peljemo mimo policije, Globusa po Jelenovem klancu navzdol. Na koncu klanca zavijemo desno čez most reke Save do semaforja. Tu zavijemo ponovno desno po Kidričevi cesti naravnost do mostu Savski log kjer prečkamo cesto. Zavijemo levo za Besnico takoj za tem pa še enkrat levo v železniški nadvoz. Po 100-tih metrih zavijemo levo na Delavsko cesto in nato pri smerokazu levo za Šmarjetno goro. Vzpon je kratek - 4km in je primeren ob dnevih ko nimate veliko časa za kolo. Cesta je ovinkasta z 16% vzponom, asfaltirana. Bodite pazljivi na osebni promet. Na vrhu je lep razgled na okolico Kranja.


Kranj je največje mesto na Gorenjskem ter četrto v državi Sloveniji. Staro mestno jedro se kot nekakšen polotok strmo dviga nad sotočjem rek Kokre in Save. Kranj je bil zaradi svoje strateške lege v zgodovini pomembno trgovsko središče in ta status je mesto ohranilo še danes. Hiše v starem mestnem središču so razvrščene okrog pravokotnega trga z vodnjakom, Mestno hišo in župno cerkvijo sv. Kancijana in tovarišev. Kranj je še posebej znan po Prešernovem spominskem muzeju in Prešernovem gaju, kjer je dr. France Prešeren pokopan. V gaju si lahko prav tako ogledate prvi spomenik posvečen bazoviškim žrtvam, spomenik pesnika Simona Jenka, mavzolej kranjske družine Majdič. Vreden ogleda je Gorenjski muzej v Mestni muzej, kjer se nahajajo arheološke najdbe, zelo številne iz staroslovanskega obdobja, ter si lahko pogledate bogastvo ljudske umetnosti na Gorenjskem. V mestu je še veliko znamenitosti, ki si jih je možno ogledati: mestno obzidje, grad Khieselstein, Roženvensko cerkev, gimnazijo Kranj, Plečnikovo stopnišče, Prešernovo gledališče, na katerem je svoj pečat pustil naš arhitekt Plečnik, Pavšlarjeva in Mitničarska hiša, lahko uživate v naravi – Kanjon Kokre,…Kranj je tudi zelo živahno leto, saj se skozi celo leto odvijajo različne prireditve. V poletnih mesecih se odvija festival Carniola, največja prireditev na Gorenjskem Kranfest (zadnji vikend v juliju), v mesecu februarju Prešernov sejem, Pustovanje, decembra se odvija prireditev Veseli december z Miklavževim in Božičnim sejmom…. Na severnem obrobju mesta Kranj, v svežem zelenem okolju, je pravo prizorišče možnosti za športne dejavnosti. Športni center Kranj ponuja možnost rekreacije v novem letnem bazenu, pokritem olimpijskem bazenu, na travnatih nogometnih igriščih ter na več teniških in košarkarskih igriščih. Za mlade družine so poleg Športnega parka uredili tudi otroško igrišče GibiGib. Na hipodromu posestva Brdo vsako jesen prvo nedeljo v septembru organizirajo zanimive kasaške dirke.

Nad Kranjem se dviga Šmarjetna gora, kjer stoji romarska cerkvica sv. Marjete. Cerkvica je bila postavljena v začetku 14. stoletja. V času jožefinskih reform leta 1785 so jo opustili, tako da je bila do leta 1989 v ruševinah. Leta 1989 je župnijksi urad v Stražišču na podlagi arheoloških izkopavanj Andreja Valiča in po načrtih arhitekta Matije Suhadolca pozidal razvaline cerkve.Nekajkrat na leto v cerkvici Sv. Marjete potekajo tudi svete maše: torek pred vnebohodom, 20. julij (sv. Marjeta), nedelja po sv. Marjeti, roženvenska nedelja, božična polnočnica.

Kranj

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)