Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


Romarska

 
 

Izhodišče: Ptuj

 • Dolžina poti:
  58.0 km
 • Čas poti:
  00:00:00
 • Zahtevnost:
  Težka
 • Podlaga:
  Asfalt

Opis poti

Pričnete pred sedežem kolesarskega kluba Perutnina Ptuj in peljete mimo hotela Poetovio po Osojnikovi ulici v smeri proti Lenartu.

V vasi Janežovci zavijete z glavne ceste levo in že ste v dolini potoka Rogoznica. Ob lahkotni vožnji po ravnini imate obilo časa za opazovanje okolice. V Rogoznici, ki ji domačini pravijo Blatna Rogoznica, se v domala 2 km dolgem vzponu dvignete na 372 m nadmorske višine, čemur sledi strm, zavit in nevaren spust po ozki cesti. Oddih si lahko privoščite ob koncu vzpona, saj sta v neposredni bližini, na 16-tem km poti, tudi razgledni stolp in spominska soba, posvečena generalu Rudolfu Maistru, na Zavrhu.

Ko se pot po pustu v dolino nadaljuje v križišču desno proti Lenartu, vi zavijete levo proti Sp. Voličini, kjer stoji cerkev sv. Ruperta, ki jo vidite že od daleč.

Ste v dolini Pesnice, kar hitro pa že v Lenartu. Lahko se vam zgodi, da boste čakali pri semaforjih, takrat se ozrite na levo, cerkev sv. Lenarta pa je razkošna tudi od znotraj. V križišču zavijete v desno in kratko kolesarjenje po "pločevinskem vrvežu" magistralne ceste hitro končate, ko po slabem kilometru zavijete desno in se znova znajdete v mirnem podeželskem okolju Slovenskih goric. V daljavi že opazite vaš naslednji "romarski" cilj - cerkev sv. Trojice, pod njo pa se lahko ustavite in okopate v Trojiškem jezeru. Z vrha naselja se spustite tako, da pri osnovnošolskem igrišču zavijete levo.

Naslednjih nekaj kilometrov je najlepših in to kljub temu, da v pokrajini "ni nič posebnega". Ob prihodu na glavno cesto zavijete levo, Cerkvenjak pred vami je vaš naslednji vrh. Lahko si ogledate cerkev sv. Antona, obiščete gostišče Pri Antonu, lahko pa tudi že pred vrhom zavijete desno proti Vitomarcem.

Vožnja po grebenu je zanimiva zaradi razgledov, izpuščeno priložnost za okrepčilo lahko nadoknadite že po nekaj kilometrih pri turistični kmetiji v Drbetincih. Naslednji cilj romarske poti je cerkev sv. Andreja v Trnovski vasi. Tam ljubiteljem narave priporočamo, da zavijete desno proti Lenartu in si čez dober kilometer v bližini Biša ogledate kolonijo sivih čapelj, ob potoku pa je tudi rastišče močvirskega tulipana.

Pot iz Trnovske vasi lahko nadaljujete preko Bišečkega ali Trnovskega Vrha do Strmca pri Destrniku (z 230 m n.v. na 362 m), od koder se po grebenu peljete skozi Vintarovce do Destrnika, kjer vas pričakuje cerkev sv. Urbana. Po spustu skozi Janežovski Vrh zavijete desno proti Ptuju. Ko pripeljete v Janežovce ste sklenili krog in se le še vrnete na Ptuj.


V Novi vas se nahaja Lackova domačija. Jože Lacko je bil borec za delavske in kmečke pravice, v ptujskem okraju je uspešno vodil boj proti okupatorju. Za narod je žrtvoval svoje življenje. Cerkev Leopolda Mandiča v Novi vasi je najnovejša od vseh, zgrajena šele pred nekaj leti in zato nekaj posebnega.

V Sp. Voličini stoji cerkev sv. Ruperta, ki je "nadgradnja" kapelice iz 11. stol.Cerkev sv. Lenarta v Lenartu je bila prvič omenjena l. 1196, sedanjo poznogotsko podobo je dobila v začetku 16. stol in velja za eno najlepših slovenskih poznogotskih stvaritev.

Nad Trojiškim jezerom je cerkev sv. Trojice, ki je bila zgrajena desetletje po tem, ko so l. 1631 na istem kraju postavili leseno kapelico. Še v istem stoletju so cerkev dobili avguštinci in ji prizidali samostan. Bogata notranjost je verjetno eden od razlogov, da je cerkev konec 17. stol. postala znana romarska pot. Poznogotska cerkev sv. Antona v Cerkvenjaku je bila zgrajena med leti 1516 in 1546.

Vitomarce pa krasi cerkev sv. Andreja, zgrajena l. 1513, ki ima 16 let mlajši zvonik. Njena posebnost so trikrat stopnjevani oporniki.

Cerkev sv. Urbana na Destrniku je del poznogotske zapuščine. Zgrajena je bila l. 1518, zadnja prezidava pa je iz l. 1888. Gnezdišče sive čaplje v Bišu in rastišče močvirske logarice (tulipana) ob Črmlji v Bišu sta posebej označeni, tako da z njunim iskanjem ne bo težav.


Zaradi mnogih vzponov in spustov ter tudi zaradi dolžine je proga ena najzahtevnejših, a je primerna za vsa kolesa, saj poteka zgolj po asfaltiranih cestah. Z malo domišljije je primerna za prijeten celodnevni izlet.Romarska pot je dobila ime po številnih cerkvah, ki stojijo ob poti in jih večinoma opazite že od daleč.

Ptuj

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)