Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Ponudba v bližini
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


Orle

 

Izhodišče: Rudnik

 • Dolžina poti:
  8.0 km
 • Čas poti:
  00:50:00
 • Zahtevnost:
  Srednja
 • Podlaga:
  Asfalt

Opis poti

Pot začnemo pri bencinski postaji Petrol na Rudniku v Ljubljani ob Dolenjski cesti. Sledimo smerokazu do zaselka Orle, po asfaltirani lokalni cesti skozi gozd, ki se kmalu začne vzpenjati. Pot se kmalu zravna in po 2500 metrih (za kar potrebujemo cca 20 minut) pridemo do zaselka Orle. Gre za obcestno vas, ki mestoma prehaja v gručasto. Ob vaškem kolovozu lahko opazimo nekaj kozolcev, pobočja so rezervirana za obdelovalne površine. V središču vasi je gostilna. Pogled z vasi se nam odpira proti jugu in severu. Pot se od vasi naprej spušča. Nekje 1000 m od vasi naletimo na spomenik - klesani kamniti steber posvečen zadnjim bojem za osvoboditev Ljubljane. Desno od spomenika se razteza kamnolom, in če se obrnemo na drugo stran, dobimo priložnost za lep pogled na Orle. Malo naprej se cesta razcepi na makadamsko pot pod kamnolomom, na makadamsko pot nad kamnolomom (proti Malemu Lipoglavu) in na asfaltirano pot proti Podmolniku, po kateri tudi mi nadaljujemo naš izlet. Tik po prečkanju občinske meje naletimo na atraktiven ribnik pri Dolinarju. Takoj za tem nas čaka manjši vzpon, nato pa se pot ves čas pušča mimo Podmolnika, Žabje vasi, mimo gostišča Tinček do Dobrunj. Pogled se nam odpira proti Sostrem. Za celotno pot od Rudnika do Dobrunj potrebujemo ob zmerni vožnji nekje 50 minut, brez postankov. Vrnemo se lahko po isti poti, v primeru treking ali gorskega kolesa lahko mimo Bizovika in Spodnje Hrušice (kjer zavijemo levo) čez Golovec pot krožno sklenemo. Po spustu z Golovca do Dolenjske ceste zavijemo levo proti izhodišču.


Antična, baročna, Plečnikova Ljubljana ponuja veliko znamenitosti, katere si je potrebno nujno pogledati. V Ljubljani se staro prepleta z novim. Z ljubljanskega gradi si lahko ogledate celo Ljubljano, antična Ljubljana – vas bo popeljala v čas Rimljanov, sprehodite se lahko po Plečnikovem tromostovju, nakupujete na ljubljanski tržnici, z ladjico popeljete po Ljubljanici, obiščete okoliške kraje in vasi…skratka, mesto vredno obiska.

Škofljica

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)