Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Aktivnosti > Memorial Mirka Krakerja

Natisni Pošlji-prijatelju

Memorial Mirka Krakerja

 

Izhodišče: Kranj

 • Dolžina poti:
  38.0 km
 • Čas poti:
  01:42:00
 • Zahtevnost:
  Srednja
 • Podlaga:
  Asfalt

Opis poti

Pot z imenom Kolesarjenje brez meja - Memorial Mirka Krakerja. Štart poti je iz Mestne občine Kranj, nato se spustimo po Jelenovem klancu navzdol, kjer zavijemo levo ter po manjšem vzponu pridemo do semaforja, pri katerem se zavije desno in se pot nadaljuje proti Hrastju. V kraju Prebačevo zavijemo levo proti Voklu. V kraju Voklo pa zavijemo levo proti Šenčurju. Ko pridemo do krožnega križišča v Šenčurju gremo naravnost, skozi Šenčur, proti koncu Šenčurja pa se držimo leve ceste proti Visokem. V kraju Visoko zavijemo desno in pot nato nadaljujemo proti Preddvoru. Pot je do Preddvora v glavnem ravninska šele v dolini Kokre se začne ceste rahlo vzpenjati. Največji vzpon je 2km pred Jezerskim, vendar ni prehud. Ta kolesarska trasa se konča pri jezeru na Jezerskem. Tisti z dobro kolesarsko kondicijo lahko pot tudi nadaljujejo proti mejnemu prehodu kjer pa je vzpon precej večji.

 


Zanimivosti ob poti:

 

Kranj je največje mesto na Gorenjskem ter četrto v državi Sloveniji. Staro mestno jedro se kot nekakšen polotok strmo dviga nad sotočjem rek Kokre in Save. Kranj je bil zaradi svoje strateške lege v zgodovini pomembno trgovsko središče in ta status je mesto ohranilo še danes. Hiše v starem mestnem središču so razvrščene okrog pravokotnega trga z vodnjakom, Mestno hišo in župno cerkvijo sv. Kancijana in tovarišev. Kranj je še posebej znan po Prešernovem spominskem muzeju in Prešernovem gaju, kjer je dr. France Prešeren pokopan. V gaju si lahko prav tako ogledate prvi spomenik posvečen bazoviškim žrtvam, spomenik pesnika Simona Jenka, mavzolej kranjske družine Majdič. Vreden ogleda je Gorenjski muzej v  Mestni muzej, kjer se nahajajo arheološke najdbe, zelo številne iz staroslovanskega obdobja, ter si lahko pogledate bogastvo ljudske umetnosti na Gorenjskem. V mestu je še veliko znamenitosti, ki si jih je možno ogledati: mestno obzidje, grad Khieselstein, Roženvensko cerkev, gimnazijo Kranj, Plečnikovo stopnišče, Prešernovo gledališče, na katerem je svoj pečat pustil naš arhitekt Plečnik, Pavšlarjeva in Mitničarska hiša, lahko uživate v naravi – Kanjon Kokre,…Kranj je tudi zelo živahno leto, saj se skozi celo leto odvijajo različne prireditve. V poletnih mesecih se odvija festival Carniola, največja prireditev na Gorenjskem Kranfest (zadnji vikend v juliju), v mesecu februarju Prešernov sejem, Pustovanje, decembra se odvija prireditev Veseli december z Miklavževim in Božičnim sejmom…. Na severnem obrobju mesta Kranj, v svežem zelenem okolju, je pravo prizorišče možnosti za športne dejavnosti. Športni center Kranj ponuja možnost rekreacije v novem letnem bazenu, pokritem olimpijskem bazenu, na travnatih nogometnih igriščih ter na več teniških in košarkarskih igriščih. Za mlade družine so poleg Športnega parka uredili tudi otroško igrišče GibiGib. Na hipodromu posestva Brdo vsako jesen prvo nedeljo v septembru organizirajo zanimive kasaške dirke.

Šenčur s svojimi vasmi nudi veliko naravnih in kulturnih znamenitosti. V Prebačevem se nahaja spomenik Jakobu Staretu, vodji kmečkega upora iz druge polovice 17. stoletja, avtorja Petra Jovanoviča. Dvostranski javorjev drevored ob Pipanovi cesti v Šenčurju je spomenik oblikovane narave. V baročni podružnični cerkvi sv. Vida na Visokem iz leta 1655 je Goetzlov veliki oltar, pred njo stoji poslikano unamenje iz 17. stoletja,… 

Na poti na Jezersko se lahko ustavite v Preddvoru ob jezeru Črnava, kjer se lahko spočijete in naberete nove moči. Obiščete lahko grad Dvor in Turn. Za planince je pa Preddvor odlična izhodna točka na bližnje gore in hribe. Sv. Lovrenc nad Bašljem blizu Preddvora je cerkvica in priljubljena izletniška točka. Sv. Lovrenc stoji na pobočju nedaleč od gozdnatega vrha Gore (918 m), sicer pa neposredno pod Storžičem.


Vaša kolesarska pot se bo končala na Jezerskem ob Planšarskem jezeru, ki ima obliko srca, Zajezili so ga domačini v spomin na veliko ledeniško jezero, po katerem je kraj dobil ime. Prav gotovo je najbolj privlačna točka v kraju in nekakšen njegov simbol. Na mestu stare cerkve Sv. Ožbolta je bila predhodno postavljena lesena kapela kot zatočišče popotnikom in menihom v letu 811, pozidali so jo koncem dvanajstega in v začetku trinajstega stoletja. Znamenita je po Marijinem kipu ki ga je leta 1386 podaril oglejski patriarh Frančišek in po freskah iz petnajstega stoletja. Jenkova kasarna je dominantna stavba, ki s svojo velikostjo in drugačno arhitekture daje slutiti, da je bila (v 15. stoletju) zgrajena za neobičajne namene - za prenočišče številnim potujočim popotnim trgovcem, ki so potovali preko takrat najudobnejšega prehoda na sever iz Tržiča proti Železni Kapli in naprej proti Dravi. Svoje ime je dobila kasneje, morda po obisku vojaškega oddelka Napoleonove armade, ki je prenočeval v stavbi. Danes je tu etnografski muzej z zbirko predmetov in opreme iz vsakdanjega kmečkega življenja naših dedov. Eden izmed razstavnih prostorov je bil ob 100-letnici Češke koče urejen za prikaz planinske zgodovine, najdragocenejši pa so podpisi in napisi potnikov iz 16. stoletja, ohranjeni na stenah ene izmed sob. Šenkova domačija je edina kmetija, kjer so stara poslopja ostala takšna, kot so bila zgrajena, tako, da lahko vidimo tipično jezersko kmečko naselbino. Etnologi jo štejejo za najstarejšo v dolini, pri čemer je mišljena postavitev objektov, saj se imena ostalih kmetij pojavljajo že kakšno stoletje prej. Postavljena je bila potem, ko je odteklo jezero in je bila ena prvih svobodnih kmetij v dolini. V okrilju Jezerske Kočne pada z njene prepadne, krušljive stene 132 metrov globoko najvišji slap v Sloveniji, slap Čedca. Voda izgine v produ in se spodaj ponovno pojavi v izviru Mlinaršice.

Kranj - Šenčur - Preddvor - Zgornje Jezersko

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)