Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Aktivnosti > Med sadovnjaki in vinogradi

Natisni Pošlji-prijatelju

Med sadovnjaki in vinogradi

 
 

Izhodišče: Moravske Toplice

 • Dolžina poti:
  39.0 km
 • Čas poti:
  02:00:00
 • Zahtevnost:
  Lahka
 • Podlaga:
  Asfalt, Makadam

Opis poti

Na potep se odpravimo iz Moravskih Toplic. Kolesarska steza nas vodi skozi Tešanovce proti Bogojini, kjer že pred oznako vasi, takoj za mostom, zavijemo z glavne ceste proti vasi in cerkvi, ki jo vsi poznajo kot Plečnikovo cerkev. Od tod lahko potepanje nadaljujemo po dveh poteh. Prva nas popelje proti Filovcem, vasi, znani po filovskih lončarjih in črnem lončarstvu, tudi pogovor z lončarji je lahko zanimiv. Ustavimo se lahko v Filovskem Gaju med vinogradi in lepo ohranjenimi zidanicami in se okrepčamo z vini, pridelanimi na teh hribih. Naša pot vodi skozi vas Bogojina v zavetje gozdov, od koder po rahlem vzponu in hitrem pridemo do vasi Bukovnica. V neposredni bližini vasi je Bukovniško jezero, znano po energijskih točkah. Obiščemo lahko izvir Sv. Vida in se okrepčamo z osvežilno, čisto in zdravilno vodo, za katero pravijo, da blagodejno vpliva na vid. Bližina Bukovniškega jezera nam da novo moč in energijo za nadaljevanje poti, ki vodi proti Motvarjevcem in preko Pordašincev v Prosenjakovce. Iz Prosenjakovcev lahko med vinogradi in sadovnjaki krenemo po krajši poti skozi Selo in Vučjo Gomilo nazaj proti Moravskimi Toplicami. Lahko pa izberemo daljšo pot skozi Berkovce, Ivanjševce, Ratkovce, Kančevce, Ivanovce, Sebeborce in Martjance do Moravskih Toplic. Obe poti nas vodita po rahlih vzpetinah nazaj na ravnino. Obe nam nudita veliko zanimivosti. V selu je zanimiva romanska cerkvica Rotunda, po poti pa srečamo tudi ostanke gomil. V Berkovcih je vreden ogled Časarov mlin, ki predstavlja izhodišče pohodniške poti, imenovane Sladka pot. Popelje nas do Ivanjševcev, kjer nas z veseljem sprejme čebelar in nam razkaže čebelnjak, izdelke iz voska in nam ponudi sladko medico. V Ratkovcih lahko pokusimo medeno pecivo. Pot vodi naprej preko Kančevcev (mimo Doma duhovnosti in odlične razgledne točke pri cerkvi Sv. Benedikta) v Ivanovce, kjer se pri Vinogradniškem centru Goričko zaključi Sladka pot. Kolesarska pot vodi naprej skozi Sebeborce in Martjance, ki so znani po cerkvi in freskah, nazaj v Moravske Toplice.


Pot med sadovnjaki in vinogradi nam ponuja obilo možnosti za spoznavanje krajev JV Goričkega. Tako spoznavamo kraje, kjer griči prehajajo v ravnino, ali kraje ob madžarski meji, kjer živijo tudi pripadniki madžarske narodnosti. Na tem območju živijo v sožitju pripadniki različnih ver - od pripadnikov kalvinske vere v Motvarjevcih, baptistične v Fokovcih, evangeličanske in katoliške vere. Krajša pot nas vodi med vinogradi v neposredni bližini Moravskih Toplic; tamkajšnji vinotoči, vinske kleti in turistične kmetije pa nam ponujajo domače dobrote in vina. Če nam čas dopušča oziroma če si želimo ogledat še večji del Goričkega, nam pot omogoča, da med sadovnjaki zavijemo na daljšo pot, ki nas preko Kančevcev popelje naprej na sever ali v osrednje Goričko.

Moravske Toplice

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)