Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Aktivnosti > Ljubljana-Vrhnika

Natisni Pošlji-prijatelju

Ljubljana-Vrhnika

 

Izhodišče: Ljubljana-Dolgi most

 • Dolžina poti:
  23.0 km
 • Čas poti:
  00:00:00
 • Zahtevnost:
  Lahka
 • Podlaga:
  Asfalt

Opis poti

Pot začnemo v Ljubljani na Dolgem mostu, ob izvozu iz avtoceste Ljubljana-Vič. (Če se pripeljemo iz obvoznice in v semaforiziranem križišču zavijemo levo, je na desni strani ob Tržaški cesti javno parkirišče). Start poti je v tem križišču, kjer se spustimo po podvozu pod železniško progo in se za nekaj sto metrov priključimo PST. Gre za poznano peščeno pot spominov in tovarištva, dolgo okoli 33 km iz 60. let. Obrobljena je z zelenicami in drevoredi, spominskimi pili, klopmi, koši za smeti, označevalnimi tablami in drugo opremo. Pri cerkvi Sv. Simona in Jude ter Viškim pokopališčem zavijemo levo. Čez približno 1200 m po nadvozu prečkamo avtocesto. Z nadvoza se nam ponuja lep pogled na Graščino Bokalce. Pot nadaljujemo do Dobrove, kjer se na krožnem križišču usmerimo levo proti Horjulu. Desno na vzpetini dominirata samostan Marijinih sester in romarska cerkev Marijinega vnebovzetja. Po dolini Horjulščice se peljemo po asfaltni cesti mimo Brezij, Podolnice in Zaklanca do Horjula. Na križišču se usmerimo levo proti Veliki Ligojni in Vrhniki. Čaka nas manjši vzpon čez Veliko Ligojno in spust proti Vrhniki. Po ravnini mimo vojašnice in nove osnovne šole pridemo v center Vrhnike. Poleg Cankarjeve spominske hiše in spomenika je v tem trškem naselju še več zanimivih historičnih objektov in spomenikov.


Podolnica leži na prisojni strani horjulske doline. V vasi je ohranjenih nekaj starih hiš in kozolcev, ter orodje stare obrti-kolarstva. Podolničani želijo to obnoviti, da bi služilo ogledom. Na koncu Podolnice se na prosojni strani dviguje dolomitski grič, kjer je cerkev Sv.Urha. Obstajajo domneve, da je bilo pri cerkvi prazgodovinsko naselje. Nekoč je bila cerkev utrjena, zid okoli cerkve je bil višji in kar štirje stolpiči so služili vaščanom za shrambo in obrambo pred Turki. Prva cerkev je bila po pripovedovanju ljudi lesena. Zgorela je že v začetku 18. stoletja, sedanjo cerkev pa so zgradili leta 1751. Za zidanje nove cerkve so porabili kar kamenje iz obzidja, ki so ga v ta namen podrli, saj ni bilo več nevarnosti pred Turki. Napravili so pokopališče, zamašili vse strelne line, zahodni in severni stolpič pa so podrli. Leta 1991 so domačini pod okriljem spomeniškega varstva obnovili del obzidja. Ohranjena sta tudi dva stolpa z linami vred. Tabor na Sv.Urhu je zaščiten kulturni spomenik, vreden ogleda.

Horjul je največji kraj v horjulski dolini. Horjulce so v prejšnjih stoletjih pestile številne nesreče in revščina, po drugi svetovni vojni pa kraj gospodarsko zelo hitro napreduje. V farni cerkvi Sv.Marjete so freske akademskega slikarja Janeza Šubica, ki je slikal na presno leta 1877. Na pokopališču je relief 'PIETA', delo Franceta Kralja iz leta 1923, ki ima veliko umetniško vrednost, in obzidje, ki je delano po navodilih Jožeta Plečnika. Horjulsko pokopališče je v tistih časih veljalo za enega najlepših.

Cankarjeva spominska hiša na Klancu v Vrhniki je dragocen kulturni spomenik sredi vrhniškega mestnega središča. Nahaja se na mestu, kjer je nekoč stala lesena, s slamo krita koča, v kateri se je rodil pisatelj Ivan Cankar. Danes je pod vodstvom vodiča na ogled zbirka predmetov, ki prikazuje bivanjske razmere revnejše družine ob koncu 18. in na začetku 19. stoletja. Na policah in vitrinah so razstavljeni Cankarjevi prvotiski, fotografije pisatelja, njegovih sorodnikov, prijateljev in dobrotnikov iz ljubljanskega in dunajskega obdobja ter njegovi avtoportreti in risbe.

Poleg Cankarjeve spominske hiše in spomenika je v tem trškem naselju še več zanimivih historičnih objektov in spomenikov.

Vrhnika - Brezovica pri Ljubljani - Ljubljana

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)