Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Aktivnosti > Idrija - Ledine

Natisni Pošlji-prijatelju

Idrija - Ledine

 
 

Izhodišče: Idrija

 • Dolžina poti:
  7.0 km
 • Čas poti:
  00:00:00
 • Zahtevnost:
  Lahka
 • Podlaga:
  Asfalt

Opis poti

    Pot pričnemo v Idriji, mimo osnovne šole proti staremu rudarskemu delu mesta, od koder nas po desnem bregu Idrijce odpelje do Mokraške vasi, kjer se začnemo vzpenjati proti Ledinam. Po številnih serpentinah, od koder se odpirajo lepi razgledi na Spodnjo Idrijo in zanimivo cerkev sv. Marije na skalci, po 4 km vzpona pripeljemo do Ledinskega razpotja, nato pa nadaljujemo zadnji del vzpona proti Ledinam. Po dobrem kilometru vzpona dosežemo rob razgibane planote in pot kmalu zaključimo v vasi.


Sveta Trojica, ki je najstarejša idrijska cerkev stoji na mestu, kjer naj bi po izročilu legendarni »škafar« leta 1490 prvič opazil samorodno živo srebro. Prvotno leseno cerkvico so postavili desetletje pozneje, kot priča listina, izdana v Vidmu (Udine) 22. avgusta 1500. Prezbiterij krasijo živobarvne vitraže akademskega slikarja Lojzeta Čemažarja, ki je pomenljivo združil biblijsko in idrijsko tematiko. Kot zgovorni simboli nastopajo še ruda, rudarska špica (sveder) in karbidovka - večna lučka.

V Idriji si lahko ogledate Idrijsko Kamšt- rudniška črpalna naprava iz leta 1790; Klavže - vodne pregrade v dolinah Idrijce, Belce in Kanomljice; Jašek Frančiške v katerem je možen ogled starih rudniških strojev in naprav. Obiščete lahko Idrijski rudnik oziroma Antonijev rov, ki je najstarejši del idrijskega rudnika in spada obe­nem med najstarejše ohranjene vhode v rudnik na svetu. Izkopali so ga že leta 1500, samo desetletje po odkritju samorodnega živega srebra.

Idrijska šola čipke je odprta za vsakega obiskovalca, kamor se lahko vpišete v tečaj kleklanja. Zelo zanimiva je cerkev sv. Marija na Skalci. Idrija nudi še veliko kulturnih in naravnih znamenitosti kot so: Partizansko grobišče Vojščica, Vojni muzej, Divje jezero, Krajinski park Idrijca, Grad Gewerkenegg, Mestno hišo iz leta 1898, Rudarsko hišo, …

V Spodnji Idriji je Kendov dvorec, ki je bil zgrajen leta 1377. Dvorec, kjer so nekdaj stanovali lastniki velikih okoliških posesti, je danes preurejen v hotel visoke kategorije. Nad krajem stoji na panoramski točki cerkev Marije Vnebovzetne.


Vzpon iz Idrije na Ledine z višinsko razliko 465 m spada med zahtevne proge.

Idrija

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)