Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Aktivnosti > Gričevnata zapeljivka

Natisni Pošlji-prijatelju

Gričevnata zapeljivka

 
 

Izhodišče: Moravske Toplice

 • Dolžina poti:
  18.0 km
 • Čas poti:
  00:00:00
 • Zahtevnost:
  Lahka
 • Podlaga:
  Asfalt

Opis poti

    Začetki Evangeličanske cerkve v Moravskih toplicah segajo v 16. stoletje, ko so reformatorji Primož Trubar, Jurij Dalmatin, Sebastian Krelj ter drugi položili temelj slovenskemu jeziku. Cerkev Gospodovega vnebohoda v Bogojini je Plečnik ohranil kot vhodno lopo in jo uporabil za kor, novo ladjo pa oprl na znameniti marmorni steber, iz katerega se mogočno pnejo štirje loki.. Poznavalci ugotavljajo, da je Plečnik v Bogojini ustvaril celostno umetnino, v kateri se mojstrovi prepoznavni poudarki zlivajo z elementi lokalne arhitekture in umetne obrti. Cerkvico Rotunda sv. Nikolaja v Selu, najstarejši umetnostni biser, zaznamujejo številni elementi romanike in postavljajo njen nastanek v 13. stoletje.

    V kraju Selo se ponuja fantastičen pogled na goričke griče. V njem ima sedež Astronomsko društvo Kmica, saj je zaradi slabo poseljenega terena zelo primerna za opazovanje nočnega neba. - Rotunda (sv. Nikolaj, gozdna učna pot): Rotunda je umetnostni biser Prekmurja iz 13. stoletja. Okrogla cerkev Sv. Nikolaja je zaradi svoje arhitekture in poslikav eden pomembnejših spomenikov romanske kulture v Sloveniji. V njeni bližini je tudi gozdna učna pot, ki vas seznani z bogatim rastlinstvom pokrajine. Vučja Gomila: Ime je mogoče dobila po volkovih. Njihove revirje je že davno prerasla vinska trta, ki v taktu klopotcev sega proti soncu. Tu je tudi zadnji vzpon na poti. Na vrhu smo poplačani s pogledom na prekmursko ravnico.


    Progo zaradi skromne dolžine uvrščamo med lahkotne, čeprav vsebuje nekaj vzponov. Ker gre za značilno goričko pokrajino, je primerna za preizkus fizičnih zmogljivosti.
    Vzponi nas ob spremljavi ptičjega petja nagradijo s čudovitimi razgledi na zeleno pokrajino.
Proga je zelo primerna za nočno kolesarjenje in opazovanje neba skozi teleskop v vasi Selo, saj tam domuje Astronomsko društvo Kmica (o.p. tema).

Moravske Toplice

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)