Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Aktivnosti > Bovec-Plužna-Čezsoča-Bovec

Natisni Pošlji-prijatelju

Bovec-Plužna-Čezsoča-Bovec

 
 

Izhodišče: Bovec

 • Dolžina poti:
  18.3 km
 • Čas poti:
  00:00:00
 • Zahtevnost:
  Lahka
 • Podlaga:
  Asfalt, Makadam, Kolovoz

Opis poti

Malo/srednje zahtevna krožna kolesarska pot po zahodnem delu bovške kotline. Iz središča Bovca se odpravimo po glavni cesti proti vasi Plužna. V središču vasi pri vodnjaku zavijemo desno in kolesarimo do akumulacijskega jezera za HE Plužna. Pot nadaljujemo ob jezeru in nato po betonskem kanalu do prvega količka, kjer zavijemo levo. Sledi kratek zahtevnejši spust do mostu čez potok Glijun. Prečkamo most in po 100m pridemo do križišča, kjer zavijemo desno in nadaljujemo preko mostu čez Ročico in mimo igrišča za golf do glavne ceste Bovec – Žaga. Zavijemo desno in sledimo glavni cesti do odcepa za Čezsočo, kjer glavno cesto zapustimo in prečkamo most čez reko Sočo. Na drugi strani mostu zavijemo levo na makadamsko pot in ji sledimo do vasi Čezsoča. Nadaljujemo po asfaltu naravnost skozi vas do križišča za zaselek Jablenca malo pred gostilno Vančar. Na križišču gremo naravnost in po 3 km asfaltne ceste prispemo do zaselka Jablenca. Hitro za zaselkom se odcepi peš pot levo do mostu čez Sočo. Prečkamo most, zavijemo levo in nadaljujemo do mostu čez reko Koritnico. Prečkamo tudi ta most in pri kampu Toni dosežemo asfaltno cesto proti Bovcu. Ta del poti od zaselka Jablenca do kampa Toni je mestoma izpostavljen, zato bodimo previdni. Iz kampa sledimo asfaltni cesti do vrha krajšega strmega klanca, kjer zavijemo desno in po kolovozu prikolesarimo do bovške obvoznice pri cerkvi Device Marije v Polju. Nadaljujemo naravnost mimo igrišča za tenis do izhodišča.


Cerkev sv. Urha s svojo dominantno lego na visokem platoju, do katerega vodi monumentalno stopnišče, daje Bovcu slikovitejši izgled. Glavna fasada je oblikovana v neoromanskem stilu, v ladji cerkve pa najdemo ostanke stare gotske zidave, katere sledovi so vidni v gotskih portalih ter v gotskem slavoloku v vzhodni steni ladje. V notranjosti prezbiterija je mogočen oltar, izdelan iz domačega rdečkastega kamna. Bogati in razgibani notranjščini dajejo dodaten čar okna s podobami iz raznobarvnega stekla, zunanjo podobo pa dopolnjuje mogočen zvonik.

Vas Plužna je odlično izhodišče do izvira Glijun in slapa Virje, ki je posebno veličasten spomladi, ko je voda visoka. Gljun je drugi kraški izvir kaninskih voda.

Most na Soči je strnjeno obcestno naselje v Zgornjem Posočju. Leži na južnem koncu Tolminske kotline v severozahodnem delu Slovenije. V naselju stoji cerkev sv. Mavra, prvič omenjena v pisanih virih že v letu 1192. Na Mostu najdemo restavrirane in zaščitene ostanke rimske hiše. Zanimiv je spomenik vojakom iz 1. svetovne vojne na Postaji. Rojstna hiša Cirila Kosmača je vključena v evropski program Genius loci, ki povezuje rojstne kraje znamenitih ustvarjalcev – Giotta, Goye, Lorece, Novalise in Kosmača. Glavna znamenistost Mosta na soči je jezero. Mesto nudi tudi veliko priložnosti za izlete in ture.

Bovec - Most na Soči

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)