Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Aktivnosti > Bovec-Most na Soči

Natisni Pošlji-prijatelju

Bovec-Most na Soči

 

Izhodišče: Bovec (GPS TREK)

 • Dolžina poti:
  50.0 km
 • Čas poti:
  00:00:00
 • Zahtevnost:
  Lahka
 • Podlaga:
  Asfalt

Opis poti

Startu v Bovcu je sledil nekaj kilometrski (3km) spust do hudournika Boka,nato pa okoli Polovnika mimo Žage in Srpenice proti Kobaridu (ca 20km).Po kratkem postanku v Kobaridu smo se spustili preko Soče do pešpoti v dolino slapa Kozjak (peš ca15 min v eno smer). Po dobri uri smo nadaljevali s kolesi proti Tolminu in Mostu na Soči.
Ta zadnji del poti (ca 30km) je bolj spominjal na kronometer kot na izlet,ker se nam je vsem mudilo na zasluženo pivo.


Cerkev sv. Urha s svojo dominantno lego na visokem platoju, do katerega vodi monumentalno stopnišče, daje Bovcu slikovitejši izgled. Glavna fasada je oblikovana v neoromanskem stilu, v ladji cerkve pa najdemo ostanke stare gotske zidave, katere sledovi so vidni v gotskih portalih ter v gotskem slavoloku v vzhodni steni ladje. V notranjosti prezbiterija je mogočen oltar, izdelan iz domačega rdečkastega kamna. Bogati in razgibani notranjščini dajejo dodaten čar okna s podobami iz raznobarvnega stekla, zunanjo podobo pa dopolnjuje mogočen zvonik.

Trdnjava Kluže je oddaljena od Bovca 4 km v smeri proti prelazu Predel. V drugi polovici 15. stoletja je bila nad globokim koritom reke Koritnice zgrajena lesena utrdba, ki naj bi preprečevala turške plenilne pohode na Koroško. Georg Philipp von Gera, bovški glavar v letih 1613 – 1643, je leta 1613 postavil kamnito trdnjavo in v bližini odkril studenec, kar je posadki omogočilo vzdržati tudi daljša obleganja. V steno ob trdnjavi je dal vzidati kamnoseško izredno dodelano kamnito ploščo s svojim grbom in letnico pozidave.Današnjo podobo je trdnjava dobila leta 1882.

Veliki slap Kozjak je en najlepših slapov v Sloveniji. Z vseh strani ga obdajajo stene tako, da zgleda kot, da pada v veliko votlino. Pod slapom je tudi manjše jezerce.

V Tolminu se lahko spotoma ustavite v Tolminskem muzeju, kjer si lahko ogledate stalno razstavo Naplavine obsoške zgodovine. Prav tako si lahko ogledate Tolminska korita, ko so najnižja vstopna točka v Triglavskem narodnem parku. So naravni spomenik, ki jih je ustvarila reka Tolminka.

Most na Soči je strnjeno obcestno naselje v Zgornjem Posočju. Leži na južnem koncu Tolminske kotline v severozahodnem delu Slovenije. V naselju stoji cerkev sv. Mavra, prvič omenjena v pisanih virih že v letu 1192. Na Mostu najdemo restavrirane in zaščitene ostanke rimske hiše. Zanimiv je spomenik vojakom iz 1. svetovne vojne na Postaji. Rojstna hiša Cirila Kosmača je vključena v evropski program Genius loci, ki povezuje rojstne kraje znamenitih ustvarjalcev – Giotta, Goye, Lorece, Novalise in Kosmača. Glavna znamenitost Mosta na Soči je jezero. Mesto tudi veliko priložnosti za izlete in ture.


Asvaltna magistralna cesta od Bovca proti Novi Gorici,v glavnem stalen lahek spust-priporočljivo za cestna kolesa.

Bovec - Kobarid - Most na Soči - Tolmin

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)