Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Aktivnosti > Bovec-Kal Koritnica-Čezsoča-Bovec

Natisni Pošlji-prijatelju

Bovec-Kal Koritnica-Čezsoča-Bovec

 
 

Izhodišče: Bovec

 • Dolžina poti:
  15.2 km
 • Čas poti:
  00:00:00
 • Zahtevnost:
  Lahka
 • Podlaga:
  Asfalt, Makadam, Kolovoz

Opis poti

Malo/srednje zahtevna krožna kolesarska pot po vzhodnem delu bovške kotline. Iz središča Bovca se odpravimo po glavni cesti proti Mali vasi, kjer pri B&R baru zapustimo glavno cesto in zavijemo levo. Nadaljujemo desno ob potoku skozi Malo vas in naprej preko travnikov vzporedno z glavno cesto do križišča s pešpotjo B4b, ki vodi na Ravni Laz. Na križišču nadaljujemo naravnost, dokler ne dosežemo glavne ceste Bovec – Log pod Mangrtom. Prečkamo glavno cesto, ki jo po nekaj metrih na desnem odcepu spet zapustimo. Nadaljujemo po makadamu ob reki Koritnici do mostu, kjer zavijemo desno čez most do Kukča. Sledi zelo strm kratek klanec in nato zložen spust do vasi Kal Koritnica. Peljemo se skozi vas do križišča z glavno cesto Bovec – Trenta, kjer zavijemo levo na glavno cesto, ki jo po 100 metrih zapustimo pri desnem odcepu v smeri vasi Jablenca. Sledi zanimiv spust po pešpoti do mostu čez reko Sočo. Prečkamo most in se vzpnemo do asfaltne ceste. Nadaljujemo levo po cesti v smeri za Zmuklico do konca asfalta pri Štefnu. Od tu naprej sledimo pešpoti v smeri za Kršovec. Po 1 km zahtevnejše poti, kjer je mestoma kolo potrebno nesti, prispemo do kolovoza. Na kolovozu zavijemo desno v klanec po pobočju Javorščka. Klancu sledi krajša ravnina in nato križišče z makadamsko cesto. Na križišču lahko zavijemo levo in naredimo stranski izlet do 200 višinskih metrov višje ležeče razgledne točke pri plazu na pobočju Javorščka, ali pa zavijemo desno in se spustimo do asfaltne ceste Čezsoča – Jablenca. Na križišču s cesto zavijemo levo do vasi Čezsoča in od tu desno preko mostu čez Sočo. Takoj za mostom zavijemo levo in po klancu prikolesarimo do ravnine. Zavijemo desno in mimo letališča dosežemo izhodišče v središču Bovca.


Cerkev sv. Urha s svojo dominantno lego na visokem platoju, do katerega vodi monumentalno stopnišče, daje Bovcu slikovitejši izgled. Glavna fasada je oblikovana v neoromanskem stilu, v ladji cerkve pa najdemo ostanke stare gotske zidave, katere sledovi so vidni v gotskih portalih ter v gotskem slavoloku v vzhodni steni ladje. V notranjosti prezbiterija je mogočen oltar, izdelan iz domačega rdečkastega kamna. Bogati in razgibani notranjščini dajejo dodaten čar okna s podobami iz raznobarvnega stekla, zunanjo podobo pa dopolnjuje mogočen zvonik.

Vas Koritnica leži v Baški grapi in je ena izmed najlepših vasi. Ime je dobila po reki Koritnici. Koritnica je znana po starih zgodbah. Najbolj je zanimiva zgodba o Belem konju brez glave, ki straši ob polnoči v Zarakovcu.

Bovec

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)