Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Aktivnosti > Bled-Gozd Martuljek-Radovna -Bled

Natisni Pošlji-prijatelju

Bled-Gozd Martuljek-Radovna -Bled

 
 

Izhodišče: Bled

 • Dolžina poti:
  71.0 km
 • Čas poti:
  03:50:00
 • Zahtevnost:
  Srednja
 • Podlaga:
  Asfalt, Makadam

Opis poti

Pot začnemo na Bledu. Peljemo se po starem Betinskem klancu, ko prispemo do mosta, kmalu zavijemo na kolesarsko stezo in se peljemo do semaforiziranega križišča. Tu zavijemo desno, se peljemo mimo železniške proge in naravnost do prvega križišča. Pri avto hiši Frlic zavijemo levo za vas Hraše. Naprej se pripeljemo do vasi Rodine, zavijemo levo za vas Smokuč, skozi Žirovnico in po glavni cesti do Jesenic.Pot nadaljujemo po glavni cesti Jesenice - Kr. Gora, v vasi Belca pa zavijemo na kolesarsko stezo in nadaljujemo pot do Gozd Martuljka. Tam se obrnemo in prikolesarimo do vasi Dovje. Nato zavijemo desno za vas Mojstrana. Sredi vasi pri smerokazu zavijemo za Bled, kjer nas čaka malo daljši in težji vzpon na Kosmačev preval. Na vrhu se malo odpočijemo kajti čaka nas 18 % spust v vas zgornja Radovna. Tam si lahko ogledamo Pocarjevo domačijo, se okrepčamo v gostilni Pstnak in se po slikoviti dolini reke Radovne, skozi Krnico in Zgornje Gorje vrnemo nazaj na Bled.


Občina Žirovnica je polno kulturnih spomenikov. Obiščete lahko domačijo Matija Čopa, Antona Janše (prvi slovenski čebelar), kateremu je tudi posvečen čebelarski muzej v Radovljici, Župnijska cerkev, Cerkev Sv. Martina, Cerkev Sv. Radegunde, Cerkev Sv. Klemena, v Vrbi domačijo Franceta Prešerna,….


Gozd Martuljek je razpotegnjeno naselje v občini Kranjska Gora. Nahaja se na obeh bregovih reke Save Dolinke. Nekdaj se je kraj imenoval Rute. Naselje se deli na Spodnje Rute, kjer so stari kmečki domovi in Zgornje Rute. Še vedno je pomembna živinoreja s planinskim pašništvom, razvija se turizem. Tu so hotel Špik, kamp ter precej počitniških domov in hišic. S severnih pobočij Martuljške skupine se vode stekajo v potok Martuljek, na katerem sta dva visoka slapova, tik pod vasjo pa se izliva v Savo Dolinko. Vzhodno od naselja je občasni slap Lucifer (imenovan tudi Mokre Peči). Ob Belem potoku pod Kukovo špico (2427 m) so številni slapiči, imenovani Skočniki.
 

Pot vas bo popeljala tudi skozi vas Dovje. Župnijsko cerkev Sv. Mihaela v Dovjah so zgradili v začetku 14.st. Stili so različni, sledijo si od gotike dalje, saj so cerkev velikokrat prezidali. Kovačnica Pr' Katr' na Dovjem je bila obnovljena s pomočjo programa CRPOV (Celostni program razvoja podeželja in obnova vasi). Trgovina se nahaja v spodnjem delu stavbe, v zgornjem delu pa je obnovljena lesena izba iz prejšnjega objekta. Spomenik Jakobu Aljažu je bil postavljen leta 1989, ob 100-letnici Aljaževega prihoda na Dovje. Na Dovjem je služboval med leti 1889-1927, vse do svoje smrti. Poleg tega, da je bil župnik, skladatelj (uglasbil je 'Oj Triglav moj dom') in pevec, je bil vnet planinski delavec in pobudnik gradnje planinskih koč in poti. Verjetno njegovo najbolj znano dejanje je odkup zemljišča na vrhu Triglava od občine Dovje leta 1895 na lastne stroške. 7. avgusta 1895 je na gori postavil stolp iz debele pocinkane pločevine. Muzej v Mojstrani so odprli leta 1984 v nekdanji Jozlnovi gostilni. V zbirki je razstavljeno gradivo o zgodovini planinstva na Slovenskem: o prvih pristopih na Triglav, ustanovitvi in delovanju Slovenskega planinskega društva in njegovih podružnicah, gradnji planinskih koč, Turistovskem klubu Skala, Gorski reševalni službi, Jakobu Aljažu in predstavitvi Triglavskega narodnega parka. Muzej hrani tudi zbirko stare alpinistične opreme, stare fotografije nosačev s tovorom, predmete stare obrti... Španova kmetija naj bi bila po ustnem izročilu najstarejša v Mojstrani. Ime Špan je pogosto slovensko hišno ime, kar kaže na pomembno funkcijo gospodarja kot župana kraja. Domačija je bila ena najbogatejših, saj so se domači ukvarjali s prevozništvom (''furanjem''). Hiša je primer kmečkega baroka, kar kažejo poslikave različnih ornamentov in sončne ure na fasadi iz leta 1747.


Zgornja Radovna je razložena vas ob reki Radovni med Krmo in Krnico. Pocarjeva domačija je bila postavljena na pretehtano izbrani lokaciji: ob poti, ki so jo speljali čez dvorišče domačije. Dominantni stavbi sta bili stanovanjska hiša in veliko gospodarsko poslopje s prislonjeno drvarnico in manjšim hlevčkom za drobnico, manjše svinjak, vozarnica in stegnjeni kozolec. Stavbe so bile večinoma lesene, prav vse so bile krite s skodlami ali deskami. Zidana pritlična stanovanjska stavba, datirana z letnico 1755 na stropnem tramu, je najstarejša datirana hiša v gornjesavskem delu Triglavskega narodnega parka. Hiša ima tradicionalen, razgiban tloris, ki izhaja iz osrednje veže. V domačiji je muzej, v gospodarskem poslopju ena od informacijskih točk parka, ki je poleti redno odprta.

V bližini Gorij, približno 4 km severozahodno od Bleda, sta Jakob Žumer, gorjanski župan, kartograf in fotograf Benedikt Lergetporer februarja leta 1891 odkrila sotesko Vintgar.

Soteska Vintgar, dolga 1,6 km, je zarezana med navpičnimi stenami hribov Homa in Boršta, krasi pa jo Radovna s slapovi, tolmuni in brzicami. Pot vodi preko mostov in t. i. Žumrovih galerij ter se končuje z mostom nad mogočnim 16 m visokim rečnim slapom Šum. Zaradi naravnih lepot je bil Vintgar uvrščen med pomembnejše turistične zanimivosti Slovenije, in število obiskovalcev se iz leta v leto veča. V eni smeri obiska soteske lahko izkoristite možnost “razgledne pešpoti” preko Homa do sv. Katarine (zgodovinska cerkvica in prelep razgled). Pri vhodu in pri slapu Šum se lahko okrepčate v bifejih.

Bled - Jesenice - Gozd Martuljek

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)